Formule 1: GP Verenigde Staten 20-22 oktober 2023

Formule 1: GP Verenigde Staten 20-22 oktober 2023

door Redactie

Waarom Circuit of the Americas een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

De Grand Prix van Verenigde Staten wordt officieel gehouden op Circuit of the Americas. Het circuit, dat in 2012 opgeleverd werd, ligt nabij Austin in de staat Texas en kent een uniek, evenals uitdagend design, waar Formule 1-coureurs van houden.

Bijzonderheden rondom deze Amerikaanse Grand Prix in Austin

Het ontwerp van Hermann Tilke, een vooraanstaande designer in de moderne wereld van Formule 1, behoort tot zijn beste creaties. Met een prijskaartje van ongeveer 400 miljoen dollar reken je Circuit of the Americas tot de duurste circuits van de F1-kalender. Ook is er veel te doen om het feit dat het circuit buiten Austin in een moerasgebied gebouwd is. De genomen maatregelen, om de verzakking van het asfalt tegen te gaan, waren in eerste instantie niet genoeg. Kortom: het kostte veel geld om de oneffenheden uit het asfalt te krijgen.

Hoogteverschillen worden gecombineerd met een diversiteit aan bochtencombinaties. De eerste bocht is een hellingproef, maar dan met een Formule 1-auto een titanium remschijven die eigenlijk al voor de best mogelijk prestaties zijn ontworpen. De 30 metershoge helling drukt de auto nog harder naar de grond als het ware, waardoor de banden nog meer grip bieden bij het aanremmen en de remweg verkorten.

Wat nog meer GP van Verenigde Staten typeert

Een andere fan- en coureursfavoriet: de bochtencombinatie 16 tot en met 18. Het gebruikt de blauwdruk van bocht acht, van het Turkse Istanbul Park: een technische, snelle bocht, met twee knikken naar rechts. Geen makkelijke om te leren, zoals de Formule 1-coureurs over het algemeen eens zijn wat betreft Circuit of the Americas in zijn totaliteit van sectoren.

Ook de bochtencombinatie 3-6 leent de inspiratie ergens anders. Deze bocht heeft veel weg van de befaamde S-Curves van Suzuka. Eveneens een uitdagende en technische S-vormige combinatie, die coureurs tot hun mentale en fysieke grenzen pusht. In tegenstelling tot het Japanse Suzuka is Circuit of the Americas gelukkig wel breed genoeg voor inhalen.

Wat nog meer GP van Verenigde Staten typeert

Deze Grand Prix van Verenigde Staten is niet de goedkoopste om te bezoeken overigens. Sterker nog: deze GP is juist één van de duurste, met name als je over de toegangskaarten spreekt. Een completer overzicht met de goedkoopste en duurste Grands Prix om te bezoeken staat alvast online bij ons.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk