Het vermogen en salaris van Red Bull Racing-teamadviseur Dr. Helmut Marko

Het vermogen en salaris van Red Bull Racing-teamadviseur Dr. Helmut Marko

door Michael Janiec

De één werkt tot zijn dood, omdat die niets anders kan. En de ander? Die doet niets liever dan blijven werken. De teamadviseur van Red Bull Racing, Helmut Marko is inmiddels 81 lentes jong, maar nog steeds is de Oostenrijker ieder F1-raceweekend op het circuit te vinden. Wat heeft Marko, die echt niet meer hoeft te werken, eigenlijk aan vermogen opgebouwd?

Wie is Dr. Helmut Marko?

Net als menig lid van het hogere management is ook de levenslijn van Helmut Marko met F1 en racen verweven. Maar daar waar Christian Horner structureel tekortkwam in de éénzitters en zich neerlegde bij een rol langs de zijlijn, schopte Herr Marko het tot de koningsklasse als coureur.

De man die optrok met Jochen Rindt, een talentvolle F1-coureur die verongelukte, verdiende zijn strepen in de professionele racerij en schopte het zelfs tot F1. Een mooie toekomst lag in het verschiet voor Marko, totdat een noodlottig ongeval hem zijn linkeroog kostte. Het incident tijdens de Franse GP in 1972, waarbij steenslag de helm doorboorde, markeerde het einde van de race-carrière van Marko.

In de jaren daarna pakte Marko de draad weer op, dan wel achter de schermen. Op de achtergrond investeerde hij zijn zuurverdiende geld in een hotel in Graz, zijn geboorteplaats. De teamadviseur van Red Bull Racing heeft tegenwoordig meerdere hotels in zijn bezit in de Oostenrijkse stad nabij de Red Bull Ring.

si202210090583

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Ook zijn betrokkenheid in het racen bleef. Zo richtte hij een eigen raceteam op genaamd RSM waarmee hij deelnam in de DTM en begon Marko coureurs te managen sinds 1984. Met een doctoraat in rechten, toch wel handig in het navigeren van een juridisch mijnenveld, wist hij aan een degelijke reputatie te bouwen.

Vermogen van Helmut Marko geschat op 65 miljoen euro

Zijn vriendschap met de inmiddels overleden Dieter Mateschitz en die achtergrond bracht hem uiteindelijk bij Red Bull Racing, waar Marko sinds 2005 als teamadviseur werkzaam is. Ook is de rol van de Oostenrijker instrumenteel gebleken in het scouten en begeleiden van wereldkampioenen uit eigen stal, zoals Sebastian Vettel en recenter Max Verstappen.

Het geschatte vermogen van Helmut Marko zou neerkomen op 65 miljoen euro. Naar verluidt verdient teamadviseur Marko op jaarbasis een salaris van 2 miljoen euro bij Red Bull Racing. Beduidend minder dat zijn landgenoot Toto Wolff overigens.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk