Verstappen: 'geduld grootste les in formatieve jaren Red Bull'

Verstappen: 'geduld grootste les in formatieve jaren Red Bull'

door Michael Janiec

Max Verstappen zegt dat sinds zijn komst naar Red Bull Racing hij voornamelijk geduldiger is geworden. Volgens de Nederlandse wereldkampioen is de voorkeurspositie waarin hij zich bevindt evengoed te danken aan de langdurige toewijding en het geloof in zijn F1-team.

Verstappen zag hoe zijn vertrouwen uitbetaalde

Reflecterend op de mindere jaren van Red Bull, benadrukte Verstappen het belang van geduld in zijn reis naar titelsucces met het team. Gevraagd naar twijfels over het Red Bull-project antwoordde Verstappen: "Geen twijfels, maar je moet geduld hebben."

Verstappens opmars in de Formule 1 nam een buitengewone wending toen hij tijdens de Grand Prix van Spanje in 2016 zijn eerste overwinning met Red Bull behaalde als de allerjongste GP-winnaar.

Meer successen boeken bleek echter een uitdaging in een tijdperk dat gedomineerd werd door Mercedes. Ondanks een herziening van de regels in 2017 behield Mercedes de dominantie, terwijl Ferrari naar voren kwam als het team dat de in Brackley gevestigde outfit het meest kan uitdagen. Red Bull daarentegen had problemen met de Renault-motor en koos voor de samenwerking met Honda.

Progressie bleek leidend

Verstappen begrijpt inmiddels dat winnen niet geforceerd kan worden en dat het proces tijd nodig heeft. Naarmate het team zijn motorproblemen overwon en Honda krachtiger motoren begon te produceren, voelde Verstappen dat Red Bull op weg was naar succes.

Na jaren van motorpech en een gebrek aan topsnelheid betekende de komst van Honda een keerpunt voor Red Bull. Hoewel er nog wat werk aan de winkel was, werden ze al snel geduchte tegenstanders.

"Op een gegeven moment klikte het gewoon, van het ene naar het andere jaar - je maakte echt een sprong voorwaarts. Natuurlijk is het achteraf makkelijk om te zeggen: 'Ja, ik zag het aankomen, bla, bla.' Je weet het niet, maar ik had wel vertrouwen in het proces waarin we zaten, want ik voelde wel dat we ergens naartoe gingen."

Max Verstappen

"We hadden een paar jaar waarin motordeals uit elkaar vielen en dan was het gewoon een beetje een strijd. Soms hadden we een behoorlijk pakket, maar dan ontbrak het een beetje aan topsnelheid. En dat maakte het erg moeilijk om het echte potentieel te laten zien", vervolgde hij.

Uiteindelijk betaalde de gok met Honda uit: "En toen Honda kwam, was het opnieuw een beetje werk in uitvoering. Maar na een jaar denk ik dat we al zeer competitief werden, en het was gewoon geweldig om te zien", aldus Verstappen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk