Tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië zorgde niet alleen de actie op de baan, maar ook de communicatie via de boordradio van Max Verstappen voor de nodige ophef. De Nederlander werd tijdens de race gecensureerd toen hij reageerde op de tijdstraf van vijf seconden die hij kreeg na een incident met Oscar Piastri in de openingsronde. Inmiddels blijkt echter dat deze censuur onterecht was: Verstappen vloekte helemaal niet.
Boordradio gecensureerd, maar onterecht
Het incident ontstond nadat Verstappen in bocht één van de baan afweek om een botsing met Piastri te vermijden. Hoewel hij de leiding behield, vond de FIA dat Verstappen daar voordeel uit haalde en legde hem een tijdstraf op. Toen race-engineer Gianpiero Lambiase hem daarover informeerde, werd de reactie van Verstappen in de live-uitzending als volgt uitgezonden: “Oh, dat is **** lovely.” Door de 'bliep' ontstond de indruk dat Verstappen zich grof had uitgelaten. Maar dat blijkt dus helemaal niet het geval.
Uit de volledige, ongecensureerde opname blijkt dat Verstappen simpelweg zei: “Oh, that is bloody lovely.” Geen scheldwoord, geen belediging, enkel een sarcastische, maar keurige reactie op een beslissing waar hij het duidelijk niet mee eens was.
Discussie over scheldwoordenbeleid
De censuur heeft tot de nodige discussie geleid, zeker omdat de FIA en FOM (Formula One Management) momenteel al onder vuur liggen vanwege hun strikte en volgens sommigen willekeurige beleid rondom communicatie. Woorden als “bloody” zijn in het Engels allesbehalve schokkend en worden zelfs in reguliere media vaak toegestaan. De keuze om deze uiting alsnog te censureren wordt dan ook door velen gezien als overdreven, en sommigen beschuldigen de FOM ervan bewust sensatie te willen creëren.
Niet de eerste keer
Opvallend is dat dit niet de eerste keer is dat er zo'n soort incident plaats vindt. Er zijn dit seizoen al eerder momenten geweest waarin gekozen fragmenten van boordradio’s werden uitgezonden die de emoties opzettelijk leken te versterken of misplaatst neer te zetten. Dit roept vragen op over transparantie en betrouwbaarheid van wat het publiek te horen krijgt.
0 reacties