‘Verstappen veranderde hoe mensen naar F1 kijken’

‘Verstappen veranderde hoe mensen naar F1 kijken’

door Michael Janiec

Will Buxton, onderdeel van de vaste verslaggeving bij F1, weet het zeker. Max Verstappen is een ware ‘gamechanger’ geweest voor de sport. De tweevoudig wereldkampioen liet volgens de Brit al vroeg zien waarom hij zo bijzonder is.

Verstappen zette toon single-seater rijstijl al in 2014

Nog voordat Verstappen zijn status internationaal cementeerde als dé beste F1-coureur, waren daar geregeld die uitzonderlijke weekenden. Max deed wat niemand voor mogelijk hield, omdat, nou, niemand het kon nadoen.

Jong geleerd, oud gedaan zogezegd. Om de sprong van wereldtop karting naar single-seaters te maken, deed Verstappen in 2014 de nodige ervaring op. Het was toen dat Buxton voor het eerst te maken kreeg met het fenomeen, bij de Florida Winter Series van Ferrari. Volgens de journalist wist hij toen nagenoeg zeker dat Max het heel ver zou schoppen: "Het was vanaf het begin duidelijk dat Max een gamechanger zou worden. Hij heeft de hele Formule 1 veranderd, evenals de manier waarop wij naar de Formule 1 kijken”, vertelt Buxton aan Formule 1-magazine.

Lessen uit karting in single-seaters

Verstappen deed toen in Florida al zijn ding. De berg aan ervaring vanuit de karts werd daarin meegenomen. En dat werkte in zijn voordeel toen hij zijn eerste overwinning scoorde, weet Buxton nog: “Max ging niet alleen eerder op het gas en nam meer snelheid mee de bochten in, waarvan de rest niet wist hoe hij dat deed, maar reed ook echt als een kart. Hij slipstreamde bijvoorbeeld mensen door echt vol op de achtervleugel te zitten.”

De typische ‘Verstappen’ verdediging, waarbij niet de racelijn leidend is, maar jezelf positioneren - om in zo een kort mogelijke stuurbeweging je concurrent af te dekken. Het kwam voor Verstappen allemaal zo natuurlijk na zijn wereldkampioenschap in karten. Buxton concludeert dat de jonge coureurs bij de Winter Series daar weinig op konden afdingen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk