Olav Mol over de RB21: "Red Bull houdt iets achter"

Olav Mol over de RB21: "Red Bull houdt iets achter"

door Resham Ajodhia

Met het nieuwe Formule 1-seizoen voor de deur is er veel speculatie over de prestaties van de Red Bull RB21. Formule 1 commentator Olav Mol deelde in het Ziggo Sport Race Café een opvallende theorie: Red Bull zou bewust minder ronden hebben gereden tijdens de wintertests in Bahrein om hun ware snelheid te verbergen. Maar hoe realistisch is dit?

Minder testkilometers dan de concurrentie

Tijdens de pre-season tests op het Bahrain International Circuit legde Red Bull slechts 304 ronden af. Dat was aanzienlijk minder dan concurrenten als Mercedes, dat 458 ronden reed. Een deel van de verminderde testtijd was te wijten aan een technisch probleem bij RB21, maar Mol suggereert dat er meer speelt.

"In de Formule 1 is het heel belangrijk hoeveel ronden je kunt rijden tijdens de wintertestdagen," legde Mol uit. "Op de tweede dag waren het er 91 en op de derde dag waren het er 81. Wat nou als ze met de nieuwe auto naar buiten zijn gereden en het voelde zó goed aan, dat ze dachten: 'K*t, als wij hier nu alles eruit halen, hebben we straks alle andere teams op onze nek.'"

Volgens Mol zou Red Bull expres minder hebben gereden om hun werkelijke snelheid te verbergen. Door niet het achterste van hun tong te laten zien, voorkomen ze dat concurrenten zich te snel aanpassen.

Kritiek op de theorie

Niet iedereen was het met Mol eens. Formule 2-coureur Richard Verschoor, die ook aanwezig was in de uitzending, zette vraagtekens bij de logica van deze aanpak. "Het is altijd goed om zoveel mogelijk data te verzamelen over een nieuwe auto," stelde hij. "Waarom zou je jezelf beperken in testtijd als je een auto hebt die het potentieel heeft om te domineren?"

Daarnaast wijst de geschiedenis uit dat teams juist proberen zoveel mogelijk testkilometers te maken. Meer ronden betekenen een beter begrip van de auto, wat essentieel is om betrouwbaar en competitief te zijn in de openingsraces.

Bluf of strategie?

De vraag blijft of Red Bull inderdaad bewust gas heeft teruggenomen tijdens de tests, of dat het team simpelweg te maken had met technische problemen. Eén ding is zeker: als de RB21 in de eerste races dominant blijkt te zijn, zou Mols theorie weleens kunnen kloppen. Maar als Verstappen en Lawson worstelen met de afstelling, dan zou het lage aantal testkilometers hen weleens duur kunnen komen te staan.

Met de openingsrace in Australië in aantocht zal snel duidelijk worden of Red Bull hun ware snelheid heeft verborgen of dat er toch onvoorziene problemen zijn met de RB21.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk