Haas F1

Haas F1

door Redactie

F1-team Haas F1

Haas F1 team rijdt onder de Amerikaanse vlag. Het is het jongste team dat momenteel actief is in de koningsklasse. Het team werd in 2014 opgericht door Gene Haas, die eerder het NASCAR-team Stewart Haas oprichtte. Haas rijdt sinds 2016 in de Formule 1.

Korte geschiedenis van Haas

Haas heeft, in tegenstelling tot de andere teams, een niet zo rijke geschiedenis.

In 2014 kreeg het team toestemming van de FIA om actief te mogen zijn in de Formule 1. In september 2015 maakte het team bekend dat het de Franse coureur Romain Grosjean had aangetrokken. Een maand voegde de Mexicaanse coureur Esteban Gutiérrez zich als tweede rijder bij het team. En zo stond Haas aan het begin van het seizoen in 2016 op de grid.

Haas begon, voor een nieuw team, erg goed aan het seizoen. Grosjean wist tijdens de eerste race in Australië een zesde plaats te behalen. Tijdens de tweede GP in Bahrein behaalde hij zelfs de vijfde plaats. Echter stagneerden de resultaten snel. Hoewel Grosjean nogmaals een punt wist te scoren tijdens Haas' thuisrace in de Verenigde Staten, eindigde het team op de achtste plaats in het constructeurskampioenschap.

Haas wordt een laagvlieger

Vanaf dat moment is Haas een laagvlieger.

In 2017 wordt Guttiérez vervangen door de Deen Kevin Magnussen. De formatie Grosjean/Magnussen blijft tot het einde van het 2020-seizoen.

29 november 2020 betekent een zwarte dag voor Haas. Tijdens de GP van Bahrein komt Grosjean in de eerste ronde in contact met de Toro Rosso van Daniil Kvyat. Grosjean komt met hoge snelheid tegen de vangrail tot stilstand, waarbij zijn auto in tweeën breekt en in brand vliegt. Wonder boven wonder weet `Grosjean, dankzij de halo, te ontsnappen en met slechts enkele brandwonden het voertuig te verlaten. Uit respect wordt hij die dag gekozen tot "Driver of the day".

Aan het eind van 2020 verlaten beide coureurs de Amerikaanse renstal. Zowel Grosjean als Magnussen maken de overstap naar de IndyCar-series.

De seizoenen 2021 en 2022

Vanaf 2021 stonden de Rus Nikita Mazepin en de Duitser Mick Schumacher, zoon van de legendarische Michael, op de grid namens het team.

Het seizoen loopt uit op een fiasco. Mazepin eindigt vrijwel elke race laatste, en ook Schumacher weet geen punt te pakken. De hoogst behaalde plek in dat jaar is de twaalfde positie.

Ook 2022 wordt een bijzonder jaar voor Haas. Door de inval van Rusland in Oekraïne worden er sancties opgelegd. Hierdoor wordt Nikita Mazepin ontslagen als coureur, en vertrekt het Russische meststofbedrijf Uralkali als hoofdsponsor. En omdat de voorvleugel van de auto van Haas net als in 2021 is voorzien van een Russische vlag, dient ook dat aangepast te worden.

Mazepin wordt vervangen door een oude bekende. Kevin Magnussen keert terug in het team. Onder zijn leiding weten Schumacher en hij al een paar keer een goede kwalificatie neer te zetten, en worden er zelfs een aantal punten gepakt. De Duitser moet aan het einde van 2022 echter plaatsmaken voor Nico Hulkenberg.

Actief sinds: 2016
Volledige naam: Haas F1 Team

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 0
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 0

Eigenaar en voorzitter: Gene Haas
Teambaas: Guenther Steiner
Technisch Directeur: Simone Resta
Oprichter: Gene Haas

Coureurs: Kevin Magnussen, Nico Hulkenberg
Test- en reservecoureurs: Antonio Giovinazzi

Hoofdvestiging: Kannapolis, Verenigde Staten

Chassis: VF-23
Motor: Ferrari 066/7

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk