Zak Brown

Zak Brown wordt vaak verward met de teambaas van McLaren. De Amerikaan is de CEO van het fabrieksteam, maar hij is enorm betrokken bij de renstal, de Grands Prix en de coureurs. Lees hier meer over de oud-coureur en zakenman die zijn investeringen heeft gebruikt om zijn eigen imperium op te bouwen.

Biografie

Zakary Challen Brown, beter bekend als Zak Brown, komt oorspronkelijk uit Los Angeles, Verenigde Staten. In zijn tienerjaren reed hij in het karting en won in totaal 22 races, voordat hij doorstroomde naar Formule Ford. 

In de jaren ’90 concurreerde de Amerikaan in enkele formule raceklassen, waaronder de Duitse en het Britse Formule 3-kampioenschap.

Na een stop van zo’n vijf jaar besloot de 52-jarige zijn autosportcarrière weer op te pakken. Brown racete onder andere in Le Mans en het Britse GT Kampioenschap.

Vanaf 1995 besloot Brown een andere richting op te gaan met zijn carrière en richtte hij Just Marketing International op. Dit autosport marketingbureau is uitgegroeid tot een mega succesvol bedrijf dat onder meer betrokken is bij de sponsoring en het maken van reclame voor Formule 1, MotoGP, IndyCar en NASCAR

Naast JMI heeft de CEO samen met Richard Dean, United Autosports opgericht. Ook dit bedrijf heeft enorm veel successen geboekt en het is één van de grootste motorsport teams uit het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd wordt er geracet in de GT-klasse.

Door de loop van de jaren heen heeft het team aan verschillende kampioenschappen meegedaan en tegenwoordig wordt er onder andere geracet in Le Mans, World Endurance Championship en bekende coureurs die behoorden tot het team waren Fernando Alonso en Lando Norris

In 2016 sloot Brown zich aan bij McLaren. Twee jaar later werd hij uitgeroepen tot de CEO van McLaren Racing. De Amerikaan is verantwoordelijk voor het gehele bedrijf en hij enorm betrokken bij het Formule 1-team. 

Privé

Brown is opgegroeid in Californië, maar woont momenteel in Surrey, Verenigd Koninkrijk, met zijn vrouw en twee zoons. 

Naast zijn werk neemt de CEO zijn liefde en passie voor autosport ook mee naar huis. Brown verzamelt raceauto’s en sportmemorabilia. Van McLaren’s tot Porsches en kampioenschap winnende wagens zijn allemaal te vinden en de collectie van de Amerikaan.

Dit vind je misschien ook leuk