Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo

door Redactie

Biografie F1-coureur Daniel Ricciardo - bewezen racewinnaar dwaalt weg van wereldtitel

Daniel Ricciardo is een Australische F1-coureur die uitkomt voor McLaren. Ricciardo debuteerde in 2012 bij Toro Rosso, waarna hij in 2014 doorschoof naar hoofdteam Red Bull Racing, als vervanger van de andere Australiër Mark Webber. In zijn debuutjaar liet Ricciardo zich direct gelden bij de hoofdmacht.

Wie is Daniel Ricciardo?

Daniel Ricciardo is van komaf Italiaans-Australisch. Daniel is geboren op 1 juli 1989, in Perth, West-Australië. Hij is de zoon van de Italiaanse migrant Giuseppe ‘Joe’ Ricciardo en de Australische Grace. Daniel Ricciardo heeft een zus; Michelle. Hij begon op zijn zevende met karten.

Hoe Daniel Ricciardo begon in F1 - 2014 naast Vettel

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel kwam niet meer aan winnen toe in 2014. Ricciardo won drie Grands Prix in dat jaar namens Red Bull Racing. Ook pakte de Aussie vijfmaal een derde plek. Ricciardo eindigde het seizoen op de derde plek, achter de dominante Mercedessen en met 238 punten. Een nieuwe frontman leek geboren.

Vettel koos eieren voor zijn geld en verkaste naar Ferrari. De uit vorm geraakte viervoudig wereldkampioen wilde liever in Italië in de voetsporen treden van zijn grote voorbeeld Michael Schumacher.

Ricciardo en F1 in 2015 naast Kvyat

Een nieuw seizoen, het tweede jaar bij Red Bull Racing van Daniel Ricciardo. Dit keer naast Daniil Kvyat. Een ander Red Bull-talent, achteraf gezien te vroeg gepromoveerd. Deze vervanger van Vettel deed dat overigens niet onverdienstelijk. Kvyat eindigde nipt voor Ricciardo in de rangorde - KVY: 95 (P7) - RIC: 92 (P8), en pakte een podiumplek (P2) in Hongarije.

2016 - Kvyat vervangen door Max Verstappen

Je kunt niet heen om de wissel, die uiteindelijk het lot van Daniel Ricciardo bezegelde: Max Verstappen verving bij de Spaanse GP Kvyat en won direct zijn eerste GP namens de hoofdmacht van Red Bull. Ricciardo stond direct op scherp naast de nieuwe Nederlandse belofte. Ricciardo steeg in dat jaar toch weer boven zichzelf uit, de Australiër eindigde alsnog derde in de eindstand. Hij finishte alle races, met alle Grands Prix een P8 of hoger, behalve de P11 bij de GP van Rusland. Met één overwinning, net als Verstappen - RIC: 256 (P3) - VER: 204 (P5).

2017-2021 Daniel Ricciardo kapitaliseert op merk, maar loopt hoofdprijs mis

Dat Ricciardo eind 2017 vertrok bij Red Bull Racing voor een dik salaris bij Renault is vanuit twee kanten te bekijken. Ricciardo was in de eindtelling Verstappen nog steeds de baas, maar zag hoe de Nederlander geleidelijk het team naar zicht toe trok. Althans, dat bewijst de aftermath van de Grand Prix van Azerbeidzjan. De twee crashten en Ricciardo nam het persoonlijk, toen hij achteraf de schuld kreeg van zijn team.

Het is de beweegreden die na twee jaar Renault full circle komt. Nu bij McLaren, als lucratief vervolg bij McLaren. Dit keer moet hij Lando Norris de baas blijven. Ook een jonger talent. Norris was in 2021 Ricciardo de baas, met 160 punten VS 115 van de Australiër. Ricciardo won nog wel in dat jaar de Italiaanse Grand Prix. Norris eindigde die als tweede, geremd in zijn late aanval op de teamgenoot; teruggeroepen over de radio. Een belangrijk resultaat voor het team: de eerste één-twee van McLaren sinds de Canadese GP uit 2010.

Daniel Ricciardo na 2022 in F1 nog steeds vraagteken halverwege seizoen 

De toekomst van Ricciardo staat in 2023 nog contractueel vast - ondanks geruchten dat hij uitgekocht wordt. Niet McLaren, maar Ricciardo heeft in dat opzicht de betere kaarten, meldde de media in reactie op de karige start van Ricciardo in 2022. Veel hangt af van de prestaties in de tweede helft van het seizoen; of Ricciardo doorgaat.

Bron foto: McLaren F1-team

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk