2023 F1-eindrapport teams: zwaar en teleurstellend seizoen voor Alfa Romeo

2023 F1-eindrapport teams: zwaar en teleurstellend seizoen voor Alfa Romeo

door Jarlo

Het Formule 1-seizoen van 2023 zit erop, en daarbij is het tijd om terug te blikken op de prestaties van elk individueel team. We zijn eerder al uitgebreid teruggekomen op de prestaties van Haas, nu is het de beurt aan Alfa Romeo. Hoe heeft de Italiaanse renstal gepresteerd het afgelopen seizoen?

Voordat we beginnen met de beoordeling van Alfa Romeo, even een korte disclaimer. Wij weten niet hoe je een Formule 1-team aanstuurt, maar wij hebben wel het recht om te oordelen over de participerende teams. Bepaald kritiek moet dan ook in perspectief geplaatst worden. Het blijft een mening, geen feiten.

Alfa Romeo: Een seizoen met vooral downs 

Terug naar de orde van de dag. Alfa Romeo heeft het Formule 1-seizoen van 2023 aangetroffen met dezelfde driver line-up als in 2022: Valtteri Bottas en Zhou Guanyu. Hebben ze kunnen bouwen op de zesde plek van vorige jaar? Het antwoord is nee. De Italiaanse renstal heeft het seizoen van 2023 afgesloten als negende. Oftewel, ena laatste. Alleen Haas had een slechter seizoen. Daarmee zijn ze qua performance een stuk minder dan 2022, waar ze, zoals gezegd, zesde eindigde.

Hoe komt dat? Met name uitvalbeurten. Alfa Romeo had in 2023 maar liefst zes uitvalbeurten. Ook de races waar ze de eindstreep wisten te halen, waren ze overduidelijk te langzaam. Met als gevolg, dat een groot gedeelte van de races buiten de punten geëindigd werd. Er werden slechts 7 puntenfinishes behaald.

Wat ook opvalt, is het team van Alfa Romeo geen zwakke en sterke fases in het seizoen heeft gekend. Het was heel het jaar gewoon zeer ondermaats.

Eindrapport Alfa Romeo F1 na 2023-seizoen: 4.5 

Voor ons krijgt Alfa Romeo een 4.5. Iets beter dan Haas, maar ook net veel beter. Een aantal uitvalbeurten, en voor de rest een veel te langzame pace om mee te doen voor punten.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk