2023 F1-eindrapport teamduels: Norris en Piastri met een wonderbaarlijke comeback

2023 F1-eindrapport teamduels: Norris en Piastri met een wonderbaarlijke comeback

door Jarlo

McLaren is op de vierde plaats geëindigd in het constructeurskampioenschap. De Engelse renstal met, Lando Norris en Oscar Piastri in dienst, heeft een wonderbaarlijk seizoen achter de rug waarin de auto gedurende het seizoen op een abnormaal tempo ontwikkeld is.

F1-eindrapport teamduels: Norris en Piastri met een wonderbaarlijke comeback

De twee jonkies van McLaren hebben gedurende de tweede seizoenshelft volop de vruchten geplukt van de fenomenale opmars van het team uit Woking. Een seizoen waar McLaren in de eerste paar races moeite had om door het eerste gedeelte van de kwalificatie te komen, mocht zichzelf regelmatig het snelste team achter Red Bull Racing noemen.

Wel waren er duidelijke verschillen tussen de twee coureurs. Lando Norris pakte veruit de meeste punten voor McLaren. Dit was enigszins te verwachten, aangezien de Brit te maken had met Oscar Piastri, een nieuwkomer in de Formule 1.

Norris is uiteindelijk zesde geëindigd in het rijderskampioenschap met 204 punten. Teamgenoot Piastri moest het in zijn indrukwekkende rookieseizoen doen met de negende plaats en 97 punten.

Als we kijken naar de onderlinge resultaten in de races afgelopen seizoen, kunnen we concluderen dat Norris zeventien keer de sterkste was, tegenover de vijf keer dat Piastri voor Norris finishte.

De onderlinge resultaten in kwalificatie liggen iets dichterbij elkaar. Norris was over één rondje vijftien keer de beste, terwijl Piastri zeven kwalificaties voor zijn meer ervaren teamgenoot eindigde.

Eindrapport Lando Norris: 8.0 

Lando Norris heeft een geweldig seizoen achter de rug, met een auto die vooral in de tweede seizoenshelft uitstekend te noemen was.

De eerste seizoenshelft was echter nog wel wat minder. Als we kijken naar de eerste acht races van het seizoen zien we dat Norris maar tot tien punten kwam. Dit is een gemiddelde van 1.25 punten per race. In de overige veertien races van het seizoen, werd er een gemiddelde van 12.39 punten gescoord. Het zojuist genoemde statistiek geeft maar weer eens aan wat een ongekende progressie McLaren heeft gemaakt gedurende het seizoen

Verder scoorde Norris zeven podiumplaatsen, logischerwijs allemaal behaald in de laatste veertien races van het seizoen.

Eindrapport Oscar Piastri: 7.0

Ondanks een aardige achterstand op teamgenoot Norris en een duidelijke lagere racepace dan de Brit, kunnen we niet anders dan lof hebben voor Piastri. Je debuutseizoen starten met een auto die totaal niet liep, om vervolgens toch nog negende te worden in het rijderskampioenschap is simpelweg indrukwekkend te noemen.

In de eerste acht races van het seizoen scoorde Piastri maar vijf punten. Dit 0,63 punten per race. In de overige veertien races waren dit er 77. Dit gemiddeld 5.5 punten per race. Daarnaast scoorde de Australiër twee podiumplaatsen, wat voor een rookie bijna ongekend is laatste jaren.

Conclusie:

Het was een goed gezien voor beide coureurs van McLaren. Norris haalde op een paar rijdersfouten na bijna in elke race wel het maximale uit de auto. Piastri was ronduit indrukwekkend te noemen in zijn rookieseizoen in de Formule 1. Twee dikke voldoendes zijn dan ook dik op zijn plaats.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk