Chinese Grand Prix eindelijk terug: dit is wat je moet weten

Chinese Grand Prix eindelijk terug: dit is wat je moet weten

door Ayla Huiberts

Na vijf jaar staat de Grand Prix van China weer op de Formule 1-kalender. Voor de Europese fans zal dit voorlopig het laatste vroege raceweekend zijn. In deze special zullen we je geheugen opfrissen en werpen we een blik op het Shanghai International Circuit.

Vanaf 2004 werd in China ieder jaar 'De Grote Prijs' georganiseerd met de koningsklasse. De coronapandemie zorgde er echter voor dat dit raceweekend in 2020, en de jaren daarop, werden afgelast.

De aankomende Grand Prix zal voor Zhou Guanyu extra speciaal worden, want de Sauber-coureur zal dan zijn eerste thuisrace rijden. In 2022 maakte Zhou zijn debuut in de raceklasse en hij werd daarmee de eerste vaste Chinese coureur in de geschiedenis van Formule 1. Zodoende zal hij ook de eerste Chinese F1-coureur worden die deelneemt aan een thuisrace.

De baan

Het circuit staat bekend om haar bijzondere ontwerp. Het begint al na de start, waar de coureurs al snel in twee scherpe bochten terechtkomen. Ook heeft deze baan één van de langste rechte stukken van de F1-kalender: een recht stuk van 1,2 kilometer tussen bocht dertien en veertien.

De GP in China zal zomaar eens een interessant weekend kunnen worden, vanwege een andere eigenschap: de baan is ook aanzienlijk breed. Hierdoor wordt het makkelijker om in te halen en mogelijk kunnen we een aantal van deze mooie manoeuvres aanschouwen.

Bovendien is dit de eerste keer dat er met deze generatie auto’s wordt geracet in China.

Aantal bochten 16
Lengte 5,451 kilometer
Raceafstand 305,066 kilometer
Aantal rondes 56
DRS zones 2
Snelste ronde 1:32.238 door Michael Schumacher (Ferrari, 2004)

Tijdschema en nieuw Sprintformat

In Shanghai zal de eerste Sprintrace worden gereden van het seizoen. Dit is overigens ook de eerste keer dat er een sprint wordt gehouden op dit circuit. Het aankomende raceweekend zal een uitdaging worden, gezien het feit dat de coureurs al jaren niet op deze baan hebben gereden en er is maar één vrije training van een uur om in te komen.

Daarnaast is het Sprintformat aangepast voor 2024: na de vrije training op vrijdag zullen de teams zich alweer kwalificeren voor de Sprint. Vervolgens wordt de `Sprintrace op zaterdag gehouden en een paar uur later vindt de kwalificatie plaats voor de Grand Prix van zondag.

Verder is de GP van China de laatste race van dit seizoen, die in Nederland op de vroege morgen wordt uitgezonden. Gelukkig zijn de tijden niet zo extreem als die van Australië. Voor actuele updates zijn de ochtendsessies via F1Max weer live te volgen via het liveblog.

Vrijdag 19 april

05:30 uur: Vrije Training 1

09:30 uur: Sprint Kwalificatie

Zaterdag 20 april

05:00 uur: Sprint Race

09:00 uur: Kwalificatie

Zondag 21 april

09:00 uur: Race

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk