Verstappen en co zeer ontevreden over schema GP China

Verstappen en co zeer ontevreden over schema GP China

door Jarlo

Het vierde Formule 1-weekend van 2024 zit er inmiddels op. Het circus mag even op adem komen voordat de boel zal afreizen naar de volgende bestemming in Azië, China. De Grand Prix van China op het Shanghai International Circuit zal het eerste sprintweekend worden van het jaar. Volgens Max Verstappen, Sergio Perez en Carlos Sainz is dit een uiterst slechte timing. De drie coureurs uitte hun frustratie na afloop van de race in Japan.

Het wereldkampioenschap Formule 1 zal over ongeveer 1.5 weken een gevolg krijgen in China. Het is de eerste keer sinds 2019 dat de koningsklasse terugkeert naar het Shanghai International Circuit.

Wat nog meer bijzonder is aan het volgende F1-weekend, is dat we voor het eerst dit jaar te maken zullen krijgen met een sprintweekend. Hierbij wordt het weekeinde afgetrapt met maar één vrije training, waarna dezelfde dag al de kwalificatie voor de sprintrace volgt. Op zaterdag volgt de sprintrace zelf en wordt daarnaast de kwalificatie voor de hoofdrace afgewerkt, die een dag later op zondag zal plaatsvinden.

Verstappen cynisch: 'Heel slim om dat te doen'

Max Verstappen reageerde met een cynische toon op het feit dat er een sprintweekend zal plaatsvinden in China. De Formule 1 heeft er al vijf jaar niet gereden en juist om deze reden is het opvallend dat er maar één vrije training op het programma staat.

Volgens de drievoudig wereldkampioen was het veel beter geweest als er meer tijd was om voor te bereiden.

"Ja, heel slim om dat te doen... Als je jaren weg bent geweest van een circuit, weet je nooit helemaal wat je kan verwachten. Het zou beter zijn om daar een normaal race-weekend te hebben. Waarschijnlijk is het bedoeld om de boel een beetje op te schudden, want dat willen ’ze’ graag zien. Maar vanuit de coureurs- en prestatiekant is het niet het beste om te doen. Ik vind het altijd mooi om daar te rijden. Hopelijk staan we er direct en hoeven we niet te veel te finetunen. Voor de show zal het goed zijn, maar qua voorbereiding wordt het heel lastig”

Max Verstappen - Red Bull Racing-coureur

Verstappen krijgt bijval van collega's

Niet alleen Verstappen hekelt de beslissing van de FOM (Formula One Management). Ook teamgenoot Sergio Perez en Carlos Sainz zijn geen fan van het idee om een sprintweekend te houden op een circuit waar al lange tijd niet gereden is.

Perez onderstreept dat hij nog nooit in een Red Bull Racing-bolide op het circuit heeft gereden: "Ik heb er zelf bijvoorbeeld nooit in een Red Bull gereden, dus in de enige training hebben we vast veel te doen.”

Sainz laat weten dat hij fan van het circuit is, maar dat het onhandig is om uitgerekend in China een sprintweekend te houden. De Spanjaard kaart, jawel, de lange afwezigheid van de Formule 1 aan: "Het is een van de beste circuits van de kalender, dat is het niet. Er zijn veel inhaalmogelijkheden, dus vanuit dat oogpunt is het logisch dat er een sprintrace is. Het is echter niet verstandig om een sprintrace in te plannen na jaren van afwezigheid. Ik begreep ook dat er nieuw asfalt wordt neergelegd, dus er is veel onzeker. Voor de mensen thuis kan het spektakel opleveren, maar voor engineers en coureurs zou je naar mijn mening dit risico niet moeten nemen.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk