Deze F1-coureurs dingen mee om Lewis Hamilton te vervangen bij Mercedes

Deze F1-coureurs dingen mee om Lewis Hamilton te vervangen bij Mercedes

door Michael Janiec

Hamilton gaat naar Ferrari in 2025 en daarmee is het schot gelost voor de race om het zitje van de zevenvoudig wereldkampioen. Het enkele jaren geleden nog zo dominante F1-team verliest weliswaar hun stercoureur, maar dit vertrek opent de deur voor een vervanger. En wie precies Hamilton bij de Zilverpijlen zou kunnen vervangen? Tijd voor een overzicht.

De bijzondere omstandigheden lenen zich, hoe dan ook, voor bijzondere wissels. De grote jongens in F1 kunnen nou eenmaal meer bieden aan ‘overlopers’, niet enkel op vlak van te behalen prestaties.

En laten wij dat bieden letterlijk nemen, het tekenen van Hamilton bij Ferrari geeft het startschot aan de volgende ronde. En niets lijkt te gek na dit schokkende nieuws.

(Te) grote schoenen om te vullen?

Om eerst maar met de deur in huis te vallen: voorlopig gaat niemand Hamilton vervangen. Nee, letterlijk. De markante Brit gaat (hoogstwaarschijnlijk) nergens heen tot eind 2024. Een eerder vertrek dan 2025 afdwingen zou volgens sommige bronnen ook tot de opties behoren, maar daar lijkt voorlopig geen sprake van. Tenzij Mercedes het echt vergooit met de nieuwe bolide.

En dan nog de vraag wie Hamilton echt in staat is te vervangen. Want zodra Hamilton de biezen pakt, verliest Mercedes een berg aan ervaring. Een soortgelijke relatie met een coureur opbouwen, zal jaren kosten.

George Russell zal in zekere zin de rol van Hamilton op zich nemen, maar het blijft een compromis als je kijkt naar hoelang Hamilton al bij het team zit. Anders gezegd: voorlopig kan niemand echt Hamilton vervangen bij Mercedes.

Of ja. Wellicht één persoon dan.

Afijn, onze shortlist is niet gigantisch lang, maar het meest logisch voor zover de situatie zich leent. Hier komen ze.

Fernando Alonso

Wie anders, dan Alonso? Wat WK-winnende ervaring betreft, maakt de Spanjaard de meeste aanspraak.

Als beide partijen het eens worden, dan is de deal met Aston Martin ook maar zoveel waard uiteindelijk. Al helemaal, als het team van Lawrence Stroll zichzelf in de voet schiet door het hoopvolle, maar uiteindelijk ook ondermaatse 2023-seizoen over te doen dit jaar.

Mercedes is en blijft het fabrieksteam en Alonso weet dat ook. Als de Spanjaard nog serieus wil meedingen voor een wereldtitel - wetende dat je daar een fabrieksteam voor nodig hebt - is via Mercedes richting 2026 mikken op een WK, of allicht al in 2025, mogelijk zijn allerbeste kans.

Alex Albon

De voormalig teamgenoot van Max Verstappen heeft sinds die degradatie bij Red Bull Racing van ver moeten komen, maar Albon heeft zich intussen in de kijkers van de topteams gereden tijdens zijn comeback bij Williams.

Want als je de vraag zou stellen of Albon kan winnen als zijn spullen goed genoeg zijn. Evenals of hij consistent genoeg is, dan is het antwoord op beide ‘ja’.

Terwijl er weken geleden gefluisterd werd dat Alex Albon de interesse had gewekt van Ferrari, zou de Thai-Brit ook niet misstaan bij Mercedes, nu die mogelijkheid vervalt.

Het is ongetwijfeld de meer economische optie voor Mercedes, in vergelijking met Alonso strikken. Ook kijkend naar potentiële toekomstige rendement. Albon is 27 jaar oud en kan in theorie nog verder pieken in de komende jaren.

Carlos Sainz

Niet helemaal uit te sluiten. Sainz heeft zich bewezen als een stabiele kracht binnen Ferrari en is zeker in het afgelopen seizoen (pech daarbuiten gelaten) behoorlijk consistent gebleken. De tweevoudig racewinnaar weet hoe de champagne smaakt en draait inmiddels ook zijn tiende seizoen in Formule 1 mee.

Daarentegen is het de vraag of Carlos wéér wil schikken voor een bijrol in een team, waar de nieuwe nummer één klaargestoomd wordt. De geschiedenis zou zich dan namelijk weer kunnen herhalen voor de man die nog steeds geen vast onderkomen heeft gevonden in F1.

Minder waarschijnlijke vervangers van Hamilton

Het voorzetje is behoorlijk, dus we kunnen geen gekke transfers uitsluiten in reactie erop. Sergio Perez naar Mercedes? Wij denken het ook niet, maar hij komt wel hoogstwaarschijnlijk op de markt in 2025 en is natuurlijk ook een racewinnaar - een zoethoudertje zeg maar. Esteban Ocon dan? Heeft tot zekere hoogte nog banden met Mercedes en brengt de combinatie van ervaring en (niet te hoge) leeftijd.

Wie weet.

Wellicht mogen zij het eerst met elkaar opnemen bij een geheime test?

Moge het een mooie silly season worden in ieder geval - de eerste ingrediënten smaken alvast naar meer!

Poll

Wie gaat Hamilton vervangen bij Mercedes?

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk