F1 Tijden: Hoe laat begint de Britse Formule 1 Grand Prix 2023?

F1 Tijden: Hoe laat begint de Britse Formule 1 Grand Prix 2023?

door Michael Janiec

Na een achtbaan van een kwalificatie op Silverstone is het deze zondag 9 juli 2023 alweer tijd voor de Britse Formule 1 Grand Prix. We blikken vooruit op deze race waar Max Verstappen vanaf pole start met - verrassend genoeg - twee McLarens daarachter. Check hieronder waar het allemaal om te doen is en hoe laat de Britse GP begint.

Recap van de vrije trainingen van Britse F1 GP

Het lastige (sprintrace) weekend in Oostenrijk kreeg op Silverstone een staart - de F1-teams kregen toen maar een uur de tijd om updates uit te rollen - wat volgde de afgelopen dagen: een concretere kans voor verbeteringen doorvoeren op het asfalt van het historische Britse circuit.

In VT1 keek iedereen zogezegd de kat uit de boom: verschillende set-ups proberen en data vergaren. Een bredere aanpak, voordat de knopen doorgehakt zouden worden over het verdere verloop van het raceweekend. Al vroeg werden een paar dingen duidelijk: Williams, voortgestuwd door de ijzersterke vorm van Alex Albon, gaf de indruk dat de meegebrachte updates ‘on point’ zijn. De verwachtingen waren ook hoog wat betreft het update-pakket van McLaren. En niet onterecht, zoals de kwalificatie bewezen heeft.

In de tweede trainingssessie van de Britse GP werden die eerste indrukken iets concreter. Maar niet bij iedereen zoals gewenst dus. Mercedes, toch wel een publieksfavoriet met twee Britse coureurs, kwam gestaag op gang in de eerste trainingen. Een vorm die ook op zaterdag niet zoals gehoopt uit de verf kwam.

Als fabrieksteam moet dat wel pijn doen. Des te meer, als bijvoorbeeld McLaren beslag legt op P2 en P3 in de daaropvolgende kwalificatie, terwijl Mercedes moet schikken met P6 (George Russell) en P7 (Lewis Hamilton).

Ferrari wist eveneens de vorm uit de trainingen om te zetten naar degelijke startposities met Charles Leclerc op P4 en Carlos Sainz op de vijfde startplek. Maar het wringt intern bij de laatstgenoemde. De Spanjaard mocht weer tweede viool spelen in de kwalificatie, nadat dit ook het geval bleek met de racestrategie op de Red Bull Ring.

De kwalificatie van Britse GP

Ferrari communiceert dat het vertrouwen in de prestaties van de Monegask gewoon groter is. Daar moet op gekapitaliseerd worden, zodra de situatie tot compromissen leidt en teambelang vooropstaat. En steeds vaker ten koste van Sainz als het erop aankomt. Eigenlijk ook wel een dikke middelvinger als je naar zijn recente vorm kijkt. No surprise there: de ‘zoon van Sainz Sr.’ is getergd en het zou ons niet verbazen als een overstap naar een concurrent nog voor het einde van dit seizoen bekendgemaakt wordt.

F1 Grand Prix van Groot-Brittannië 2023 begint om 16:00 uur Nederlandse tijd

Over de kwalificatie gesproken: een enerverende shoot-out wederom. De constante dreiging van regen bleek hét ingrediënt van de spanningsboog. Een kwestie van zelfvertrouwen - zo hard mogelijk pushen tussen de natte gedeeltes door, vastklampend aan de geleidelijk drogende ideale lijn… En het kostte uitgerekend Sergio Perez weer de kop. Wie er niet direct in één, hooguit twee rondes staat, en zijn kans verspeelt, zoals in bij de (drogere) herstart van Q1, is snel gezien. Checo heeft er een hand naar inmiddels… al mag gezegd worden dat de constante vergelijking met pole-sitter en ‘undisputed champ’ een lijdensweg is.

Max Verstappen als teamgenoot… tot op heden heeft dat niemand (behalve Daniel Ricciardo enigszins) in een positief daglicht gezet. Niet vreemd dat sommigen het juist voor deze Mexicaanse ‘martelaar’ opnemen. Juichen voor de underdog heeft ook een bepaald charme. En dat weten de Nederlandse fans inmiddels ook wel na jaren van Mercedes-dominantie. Afijn, we draven door. Een fijne en hopelijk ook spannende race op Silverstone gewenst straks!

Kunnen de vanaf P2 en P3 startende McLaren-coureurs voor een podium blijven vechten bij deze race?

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk