Ferrari aast op eerherstel na Q2-exit, doet oproep aan weergoden

Ferrari aast op eerherstel na Q2-exit, doet oproep aan weergoden

door Michael Janiec

Ferrari begeeft zich in een emotionele rollercoaster na de overwinning van Charles Leclerc in Monaco. Zowel de Monegask als Carlos Sainz strandden Q2 in de kwalificatie van de Canadese Formule 1 GP. Het team reageert verbijsterd en wil het lek naar boven halen in de aanloop naar de race deze zondag.

Ferrari arriveerde als favoriet in Monaco. Beide coureurs worstelden echter op het hobbelige Circuit de Gilles Villeneuve. Leclerc bleef steken op P11 en Sainz zal de race vanaf de twaalfde plaats moeten aanvangen.

Sain en Leclerc verrast en teleurgesteld

Leclerc is geschokt door het plotselinge prestatieverlies: "Ik heb er nu geen verklaring voor. In VT3 voelden we al dat er iets mis was. De grip was extreem slecht in de eerste sector, wat leidde tot een sneeuwbaleffect gedurende de hele ronde. Het is erg verrassend en natuurlijk teleurstellend, maar ik denk dat de race anders zal zijn."

Sainz deelde een soortgelijk gevoel en schreef hun strijd toe aan een mogelijk afstellingsprobleem: "We zijn ook een beetje verrast. Vanaf VT3 zagen we dat we langzaam waren, en het is wrang om zo terug te vallen na Monaco. We missen grip en onze wegligging is bij verre niet zo goed als in Monaco. Hopelijk verloopt de race anders met de voorspelde weersveranderingen."

'Dan kom je in de problemen'

Een besluit dat de problemen mogelijk verergerde: een mislukte gok met het bandengebruik in Q2. Het team koos ervoor om al vroeg nieuwe zachte banden te gebruiken, anticiperend op een regenbui die uiteindelijk nooit kwam. Deze beslissing, gecombineerd met het gebrek aan grip van de auto, zorgde ervoor dat beide coureurs geen plek in de top tien konden bemachtigen.

“We zagen de bui aankomen en dachten dat de baan beter zou zijn aan het begin van de sessie. Maar het werkte niet en als je dit soort details niet goed hebt, kom je in de problemen”, verklaarde Sainz over het besluit.

Ferrari wil puntenverlies minimaliseren

Ferrari-teambaas Frederic Vasseur verwierp het idee dat het nieuwe oppervlak van het circuit of de koelere omstandigheden een excuus zijn voor hun lakende prestaties: "Het nieuwe asfalt is voor iedereen hetzelfde. De omstandigheden waren extreem, maar het is geen excuus. We hadden allemaal dezelfde tijd op het circuit; anderen deden het werk en wij niet. We moeten het beter doen."

Ondanks de tegenslagen blijft Vasseur optimistisch over de race, zeker nu er regen wordt voorspeld: "Het weer kan voor een chaotische race zorgen. Ons racetempo was goed, dus we moeten opportunistisch zijn en de maximale punten pakken."

Ook Leclerc houdt het vertrouwen in enig herstel tijdens de race: "Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat we morgen alles op alles kunnen zetten voor een beter resultaat. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk punten te pakken. We zullen ons na het weekend richten op het begrijpen waar we tekortschoten."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk