Ferrari niet klaar met FIA en FOM na Vegas-debacle: ‘Nog steeds woedend’

Ferrari niet klaar met FIA en FOM na Vegas-debacle: ‘Nog steeds woedend’

door Michael Janiec

Ferrari F1-teambaas Fred Vasseur heeft onthuld dat ze de zaak hebben ‘heropend' over wie verantwoordelijk is voor het dekken van de kosten van het herstel van de schade aan de auto van Carlos Sainz tijdens de Grand Prix van Las Vegas.

Het incident deed zich voor in de eerste minuten van VT1 toen Sainz een losse putdeksel raakte, die aanzienlijke schade veroorzaakte aan zijn SF-23 bolide. Het voorval heeft uiteindelijk bijgedragen aan het feit dat Ferrari met drie punten werd verslagen door Mercedes in de constructeursstrijd.

Ferrari wil geld zien van verzekering na Vegas-fiasco

Voor de reparaties waren een nieuwe accu, chassis, vloer en motor nodig, wat een grote tegenslag was voor Ferrari, dat toch al onder strikte budgettaire beperkingen opereerde. Er kon daarnaast geen uitzondering gemaakt worden bij deze wissels buiten het toegestane aantal onderdelen, waardoor Sainz de GP van Las Vegas met een gridstraf van tien plaatsen aanving.

Vasseur heeft nu bevestigd dat ze in gesprek zijn met verzekeringsmaatschappijen om te proberen een deel van de gemaakte kosten terug te verdienen: "We hebben de zaak gisteren of eergisteren heropend. Het zou eerlijk zijn!"

Sainz was ook niet blij met de manier waarop het incident werd afgehandeld en is van mening dat het hem en Ferrari een kans heeft gekost om tweede te worden in het constructeurskampioenschap: "Het beïnvloedde mijn kampioenschap en dat van Ferrari, maar zelfs als je protest aantekent, win je het nooit, dus dat is het, de manier waarop F1 zich gedroeg met mij en Ferrari, ik zie geen oplossing voor het probleem", aldus de Spanjaard.

2023 kent daardoor een bittere nasmaak voor de enkelvoudig Grand Prix-winnaar: "Misschien was het einde van het seizoen anders geweest zonder die schade, met een andere prestatie in Abu Dhabi."

Op wie de kosten verhaald moeten worden: de FOM zelf als organisator van het evenement óf toch de FIA - dat is nog onduidelijk. De laatstgenoemde was in ieder geval de eindverantwoordelijke bij de baaninspecties.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk