FIA strenger op beklimmen pitmuurhekken

FIA strenger op beklimmen pitmuurhekken

door Matthijs Bos

De FIA heeft de F1-teams en personeel eraan herinnerd dat het beklimmen van de pitmuurhekken verboden blijft. Teamleden springen vaak het hek op om de overwinning of podiumplek te vieren, maar technisch gezien mag het niet.

Klimmen na de race mag niet meer

Volgens artikel 2.3.2. van de FIA is het verboden om na de race op de hekken te klimmen, toch doen veel teamleden het wel. In het artikel staat het volgende: "Het is verboden voor personeel om op enig moment op de hekken van de pitmuur te klimmen. Elke actie van een team die in strijd is met dit verbod zal worden gerapporteerd aan de stewards."

Dit seizoen beklommen de teamleden van Red Bull het hek nog na de overwinning van Sergio Perez op Djedda. Daar werd verder geen onderzoek naar gedaan.

De FIA benadrukt nogmaals dat het niet de bedoeling is en wijst naar de onderstaande richtlijnen:

De organisatoren van wedstrijden worden eraan herinnerd dat de pitstraat een potentieel gevaarlijk gebied is tijdens het verloop van een wedstrijd, niet alleen vanwege de raceauto's die er gebruik van maken, maar ook met het oog op ongevallen die zich kunnen voordoen als gevolg van auto's die zich op de aangrenzende racebaan bevinden. Daarom moet de toegang tot de pitstraat tijdens trainingen en wedstrijden uitsluitend worden voorbehouden aan personen die daartoe speciaal gemachtigd zijn en een specifieke taak hebben. Het seinplatform van de pitmuur moet verboden zijn voor iedereen, behalve voor bevoegde officials of personeel van het raceteam, die een speciale pas hebben; de aanwezigheid van personen in deze zone moet strikt verboden zijn tijdens de start van een race, tenzij er adequate bescherming aanwezig is, naar het oordeel van de racedirecteur, indien aangewezen, of de wedstrijdleider.

Artikel 2.3.2. FIA

Alles behalve gezellig dus, maar de veiligheid blijft leidend in zulke kwesties en je kunt beter geen enkel risico nemen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk