Hamilton gebukt onder ‘onverklaarbaar en terugkerend’ kwalificatieprobleem

Hamilton gebukt onder ‘onverklaarbaar en terugkerend’ kwalificatieprobleem

door Michael Janiec

Lewis Hamilton is teleurgesteld over de plotselinge en onverklaarbare dip in het tempo tijdens kwalificatiesessies en suggereert dat zijn W15 als enige last heeft van dit probleem. De zevenvoudig wereldkampioen hinkt al sinds begin van het F1-seizoen tegen dit probleem aan en tast in het duister naar de onderliggende oorzaken.

Hamilton kwalificeerde zich als zevende voor de Grand Prix van Canada, terwijl zijn teamgenoot George Russell aan de haal ging met zijn tweede pole position.

De zevenvoudig wereldkampioen wist nog mee te klappen met Russell in de tweede heat door eveneens onder de 1:12 te duiken, maar verzuimde het om een soortgelijke stap als Russell te zetten in het gevecht voor pole position. 0,280s scheidde het duo in het voordeel van de jongere Brit toen de vlag viel in Q3.

Twee weken geleden, in Monaco, had George Russell al de geüpgraded voorvleugel op zijn W15. In Montreal kreeg Hamilton ook het nieuwe onderdeel.

Hamilton: 'Verwacht niet dat ik voor Russell ga kwalificeren dit jaar'

Desondanks ziet de teleurgestelde Hamilton een trend: “Automatisch verlies ik twee tienden tijdens de kwalificatie. Ik verwacht niet dat ik George dit jaar voor zal blijven in de kwalificatie.”

“Op zaterdag gaat het meestal zo, dus ik kan niet zeggen dat ik verrast ben. We hebben niets aan de auto veranderd, maar ik was een halve seconde langzamer. De grip was er gewoon niet en ik weet niet waar die is gebleven. Het was gewoon ineens weg”, meldde de 39-jarige Hamilton aan Viaplay.

Zelfs Russell gaf toe dat Hamilton tijdens de zaterdagochtendtraining in Montreal uitzonderlijk goed presteerde, totdat zijn prestaties tijdens de kwalificatie op mysterieuze wijze inzakten.

Ondanks zijn eigen teleurstelling, feliciteerde Hamilton zijn teamgenoot: “Maar ook gefeliciteerd aan George, want het is geweldig voor het team.”

Reactie van Wolff op terugkerend probleem

Mercedes-teambaas Toto Wolff verklaart dat het kwalificatieprobleem van Hamilton een mysterie blijft: “In het begin leek het erop dat Hamilton de overhand had en onze beide auto's iedereen versloegen, maar uiteindelijk werd het zo krap, ook voor George, en toen kon Lewis geen goede rondetijd neerzetten. We weten niet waarom het uiteindelijk niet lukte. De bandentemperaturen waren goed. Lewis reed een paar sterke ronden, maar op het einde lukte het gewoon niet."

Mercedes op aerodynamisch vlak sterker geworden - Helmut Marko

Zelfs Dr. Helmut Marko van Red Bull erkende de vooruitgang van Mercedes: “Ja, Mercedes heeft een stap voorwaarts gezet. Ze lagen 2 tot 3 km/u voor op ons op alle delen van het circuit, wat laat zien dat ze aerodynamisch goed zijn.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk