Het duivelse dilemma van Lando Norris

Het duivelse dilemma van Lando Norris

door Michael Janiec

Voormalig F1-wereldkampioen Jenson Button deelt zijn perspectief over de positie waarin Lando Norris verkeert. De 23-jarige Brit wordt geregeld in verband gebracht met een overstap van McLaren naar Red Bull Racing. De inmiddels gestopte landgenoot weegt daar de voor- en nadelen van af.

Maar wat speelt er eigenlijk daarin mee? In essentie hebben twee factoren de meeste invloed of een F1-coureur in de positie belandt om voor overwinningen en wereldtitels te vechten. Het komt aan op kwaliteiten, maar ook enig geluk. De beste teams kunnen zich de beste coureurs veroorloven. Maar als team garant kunnen staan voor de prestaties waarnaar die coureurs jagen is een kwestie op zich. Het vergt doorgaans jaren om in die positie te komen.

Om snelle wagens te bouwen heb je de snelste coureurs nodig, die de limiet vinden en daarbij het ontwikkelingsproces verder helpen door de ware prestaties (zo ook de beperkingen) in kaart brengen. Heb je al de snelste auto? Dan heb je de talenten voor het kiezen. Maar om in die positie te komen, heb je eerst dus óók de betere coureurs nodig zogezegd.

Het dilemma van een F1-coureur

Enerzijds heeft de coureur dus wel degelijk controle over zijn toekomst. Wie blijft presteren, komt er wel, dankzij diens reputatie, ervaring en resultaten… Of ja, krijgt mogelijk de kans om er te komen.

Het belanden in de koningsklasse is al een uitzonderlijke opgave an sich. Maar met telkens maar één of twee teams, die echt een vuist kunnen maken gedurende een seizoen, is in F1 rijden eigenlijk een tussenstap naar overwinningen en mogelijk wereldtitels.

En het dilemma zodra je er dan bent en presteert, is een lastige. Blijf je trouw aan je F1-team? Ook door de moeilijkere jaren? Het gras lijkt in vele gevallen immers groener bij concurrenten, maar kan evengoed verbloemd worden door een nieuw, dikker contract richting de zeven nullen. Een iets beter vooruitzicht wellicht, maar alsnog géén solide garantie dat het een jaar daarop bij een ander team zoveel beter is.

Factoren als de continuïteit waarborgen, voor zowel team als coureur, bieden houvast in deze zeer dynamische omgeving. Op elkaar ingespeeld raken - de synergie - is evengoed een ingrediënt voor succes... Je hoeft enkel maar naar Red Bull te kijken als een voorbeeld van die benadering.

Button analyseert de situatie van Norris

Het is in zekere zin de afweging waarmee Lando Norris kampt. McLaren dan toch verlaten en naar Red Bull vertrekken? Jenson Button analyseert de positie van Norris als volgt: "Ik denk dat hij moet beslissen wat hij wil doen. Ik denk dat als hij slim is, hij een auto moet kiezen die bij zijn stijl past. We hebben van veel coureurs gezien dat Red Bull niet bij veel coureurs past, behalve bij Max. Het is dus geen makkelijke beslissing voor hem, hij zit nu niet in een auto waarmee hij kan winnen en dat zal volgend jaar waarschijnlijk ook niet het geval zijn. Ik denk het niet. Dus hij moet ergens anders kijken voor 2025 of hij stelt zijn vertrouwen in McLaren."

"Je weet dat ze (McLaren) races hebben gewonnen, ze hebben kampioenschappen gewonnen en het kan weer terugkomen. Zolang hij (Norris) de toekomst kan zien en het gevoel heeft dat ze er als team goed voor staan en het hem vertrouwen geeft, moet hij daar blijven. Zo niet, ga dan de strijd aan met Max Verstappen in zijn eigen team, maar dat is een moeilijke."

Jenson Button bij Sky Sports

Button weet in ieder geval dat degene die plaatsneemt in de snelste auto, de RBR-bolide, zich moet durven te meten met de snelste man: Max Verstappen. Een scenario wat hijzelf destijds bewust koos: "Het gaat erom dat je de besten moet verslaan om wereldkampioen te worden. Dat was het hele ding voor mij toen ik Brawn verliet, ik moest naar McLaren omdat ik tegen Lewis Hamilton moest racen. Die werd beschouwd als de beste."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk