Kimi Antonelli: dé Max Verstappen van Mercedes of riskante gok?

Kimi Antonelli: dé Max Verstappen van Mercedes of riskante gok?

door Michael Janiec

De opmars van het toptalent Kimi Antonelli doet de gemoederen in het kamp van Mercedes oplopen en roept de vraag op of hij het antwoord kan zijn op Max Verstappen. Maar waar komen die hoge verwachtingen vandaan en wat kunnen wij dus (uiteindelijk) van Antonelli verwachten?

Nu Lewis Hamilton in 2025 naar Ferrari verhuist en er een plaatsje vrij komt, suggereren sommigen dat Antonelli, ondanks zijn jonge leeftijd van zeventien jaar, al de onverwachte entree zou kunnen maken bij het hoofdteam.

Toto Wolff is echter voorzichtig. Hoewel hij Antonelli's indrukwekkende staat van dienst erkent - "Hij heeft in het juniorprogramma gezeten en zijn carrière was erg succesvol", benadrukt Wolff het belang van een weloverwogen ontwikkeling: "Hij is net een paar jaar geleden uit de karts gestapt. Hij is nog geen achttien. Ik wil nu nog niet speculeren dat Kimi naar de F1 gaat."

Antonelli's prestaties in single-seaters

  • F4 en Italiaans F4-kampioenschap in 2022
  • Formula Regional European Championship kampioen in 2023
  • Zal F3 overslaan en direct naar F2 te gaan in 2024
  • Domineerde recente test in nat weer met F2-auto

Deze prestaties schetsen een veelbelovend beeld, weet ook Wolff: "In karting was zijn staat van dienst immens en dan zet je hem in de junior formules en wint hij elk seizoen in zijn eerste jaar."

Waarom het mogelijk nog te vroeg is voor Antonelli

  • Leeftijd en ervaring: Met zijn zeventien jaar heeft Antonelli mogelijk nog niet de ervaring 
  • Druk en hype: De verwachtingen zouden enorm kunnen zijn, wat zijn ontwikkeling zou kunnen belemmeren
  • Direct overstappen naar F2: F3 omzeilen, een traditionele opstap, is een gewaagde zet met inherente risico's

Hoewel hij Antonelli's potentieel erkent, geeft Wolff prioriteit aan een verantwoorde ontwikkeling: "Hem in de F2 zetten is een grote stap omdat die auto's zwaarder en veel krachtiger zijn. Als we hem de tijd geven en niet verwachten dat hij er in zijn eerste seizoen al een moord voor doet, denk ik dat hij heel goed kan worden in deze sport."

Hoe jong is te jong...?

Zo een directe promotie naar het fabrieksteam, zonder eerst ervaren opdoen bij bijvoorbeeld een Williams, zou betekenen dat Mercedes met de traditie breekt. De laatste debutant uit het eigen juniorenprogramma, George Russell, mocht het eerst drie jaar bij Williams bewijzen. En dan hebben wij het over een coureur die in zijn eerste seizoen de F3 en F2 wist te winnen…

Maar goed, als groots talent op de deur van F1 klopt, zelfs op zeer jonge leeftijd, dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Anders gezegd: een debuut wordt, dan wel elders, toch wel afgedwongen, omdat diegene uiteindelijk de teams voor het kiezen heeft.

Kijk maar naar Oscar Piastri, die op zijn beurt bewijst dat sommige jongens er al direct staan in het eerste jaar.

Oscar wordt daarentegen over een paar maanden alweer 23 jaar oud...

Kortom: hebben wij in het geval van Kimi Antonelli dan toch te maken met de volgende Max Verstappen?

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk