Levensgevaarlijke situatie in Las Vegas: ‘Kon zo veel erger aflopen’

Levensgevaarlijke situatie in Las Vegas: ‘Kon zo veel erger aflopen’

door Michael Janiec

Volgens Giedo van der Garde en Ho-Pin Tun kan het incident met de loszittende putdeksels gerust bestempeld worden als levensgevaarlijk. Voorbij het gegeven dat de FIA gefaald is qua inspecties, is het dus meer dan logisch dat VT1 van de Grand Prix van Las Vegas is stilgelegd.

De Grand Prix van Las Vegas kende een bijzondere eerste stint… Na nog geen tien minuten werd er met de rode vlag gezwaaid. Einde training en uitstel van de tweede. Het ging uiteraard om de loszittende putdeksels met als grootste slachtoffer: de SF-23 van Carlos Sainz.

Ho-Pin Tung en Giedo van der Garde reageren op putdeksel-drama in Las Vegas

In de nabeschouwing van Viaplay is het putdeksel-incident het gesprek van de middag. Op de vraag hoe gevaarlijk zo een situatie is voor de F1-coureurs, heeft Giedo een glasheldere respons: ‘Mega-gevaarlijk voor coureur’, klinkt het antwoord van de voormalig F1-cureur

Ho-Pin Tung omvat waardoor het gevaar zo groot is. Met coureurs die in principe heel laag bij de grond zitten, enkele tientallen centimeters erboven, kan zo een issue met het wegdek voor een levensgevaarlijke situatie zorgen: “Je zit als coureur bijna op de vloer met de auto.”

Van der Garde ziet het ook nog gebeuren dat zo een losgekomen putdeksel kan veranderen in een projectiel: “Moet je nagaan als die putdeksel eruit vloog en iemand erachter reed - levensgevaarlijk.”

Volgens de analist is de FIA uiteindelijk de schuldige, omdat er bij de inspectie van de putdeksels wel iets gemist is.

“De putdeksels worden normaliter vastgelast, maar blijkbaar zaten ze te goed vast.”

Ho-Pin Tung bij Viaplay

Ferrari onterecht benadeeld

De uitzending schakelt over naar een fragment met Ferrari-teambaas Fred Vasseur. De Fransman kan weinig tot niets met de vragen van de pers en noemt het voorval ‘onacceptabel’.

Tung begrijpt dat wel, kijkend naar de mate waarin Ferrari, buitenom eigen doen, hiermee benadeeld wordt: “Je moet kijken wat voor consequenties het heeft voor Ferrari. Het kost een berg geld, Sainz moet starten met een gridstraf. Dit kost veel geld, maar valt uiteindelijk binnen het budgetplafond. De reglementen laten het niet toe om van deze gridstraf te zien.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk