Marko wil risico minimaliseren: rest weekend set-up richting Perez volgen

Marko wil risico minimaliseren: rest weekend set-up richting Perez volgen

door Michael Janiec

Red Bull Racing-teamadviseur Helmut Marko heeft tegenover Servus TV verklaard dat Red Bull Racing de rest van het raceweekend van de Australische Grand Prix met de set-up van Sergio Perez als basis uitrijdt.

Red Bull Racing kiest voor set-up Perez op risico's te minimaliseren

Het F1-team van Max Verstappen probeerde twee verschillende set-up richtingen op de vrijdag met beide coureurs, maar kwam na VT2 tot de conclusie dat de set-up van Perez een beter perspectief biedt voor de kwalificatie en de race.

De tweede vrije training bood niet genoeg houvast om verder te blijven proberen met de set-up van de RB19 van Verstappen en de winnende constructeurs hebben een compromis gesloten. Mogelijk ook, omdat vroeg in de sessie de planning omgegooid werd door een regenbui en er minder concrete data is vergaard dan werd gehoopt.

"We zijn vrij met Perez en Verstappen voor andere setups gegaan. De conclusie is dat we meer richting de set-up van Perez moeten gaan. Dat betekent: meer downforce om de auto wat stabieler te maken", vertelde Marko aan het medium.

"We zijn snel, al is de auto soms nog wat nerveus. Vooral Max heeft, denk ik, iets meer downforce nodig, dan waar hij mee reed. Maar ik ga ervan uit dat het een spannende race wordt." 

Helmut Marko

Marko verwacht nog de meeste weerstand van Fernando Alonso in Melbourne. Het zou in zijn ogen wat voorbarig zijn om geen rekening te houden met de Spanjaard: "Alonso ziet er hier behoorlijk snel uit. En je moet niet vergeten: hij heeft maar veertien punten achterstand in het WK, dat is niets."

Veel kunnen evalueren op vrijdag

Die uitvoerige nadruk op verkennen van de setups is achteraf toch nog nuttig gebleken, zo vertelt de Oostenrijker: "We hebben ons tijdens de tweede trainingen helemaal niet gericht op rondetijden. Na elke ronde kwamen we eigenlijk meteen binnen om steeds verder aan de set-up te werken. Dat pakte voor beide coureurs relatief goed uit en zo kunnen we met vertrouwen dingen evalueren."

Een richting kiezen met de set-up maakt de situatie iets beter te overzien. Dr. Marko wil dat het team evengoed zicht houdt op een referentie-instelling in natte omstandigheden: ‘Je zit hier langs het water, dus je weet het nooit’, aldus de teamadviseur.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk