Samenvatting F1 Grand Prix van Singapore: Sainz bekroont topweekend met P1, Verstappen P5

Samenvatting F1 Grand Prix van Singapore: Sainz bekroont topweekend met P1, Verstappen P5

door Cas Zeeman

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Singapore gewonnen. De Spanjaard kwam goed weg van pole position en gaf die positie ondanks een safety car en een virtual safety car niet meer uit handen. Norris en Hamilton completeerden het podium. Max Verstappen kwam niet verder dan P5 en gaf zijn teleurstellende weekend - mede ook door een tactische misser rondom de pitstops - iets meer kleur. Lees hieronder de samenvatting van de Singaporese GP.

Samenvatting F1 Grand Prix van Singapore: Ferrari's schieten van hun plek, Verstappen richting P9

It's lights out and away we go! We zijn los in Singapore. De Ferrari's schieten van hun plek, Sainz behoudt vrij eenvoudig P1, terwijl Leclerc voorbijgaat aan George Russell. Hamilton schiet vervolgens rechtdoor en komt voor zijn Mercedes-teamgenoot terecht, die zich afvraagt of hij die positie niet terug moet geven. Dat gebeurt ook.

Ondertussen schiet Tsunoda eraf met een mogelijke lekke band na een touche met Sergio Pérez. zijn race is net als in Monza al vroeg klaar. De Ferrari's gaan aan de leiding, Verstappen is met de harde band inmiddels opgeschoven naar P9.

Verstappen duwt inmiddels bij de stug verdedigende Magnussen, die zijn auto heel breed maakt. De Limburger weet zich in het gevecht om P8 tot dusver nog geen weg te banen langs de Haas van de Deen.

Verstappen duwt en duwt, en twee rondes later lukt het alsnog: Verstappen naar P8, en hij kan in volle vaart naar het volgende obstakel, Esteban Ocon. Teamgenoot Pérez ligt nog altijd 13e en zit klem tussen rookies Lawson en Piastri. Geen snelheid bij de Mexicaan. Voorin jaagt Leclerc inmiddels op Sainz. De Spanjaard rijdt inmiddels de snelste raceronde.

20/62: strategisch steekspel ontvouwt zich bij Ferrari

Ronde 20: Ferrari leidt nog altijd, met Sainz op 1 en Leclerc op 2. Hoewel Leclerc de snellere band heeft, wordt hij opgedragen te verdedigen tegen Russell, Norris en Hamilton. Verstappen krijgt ondertussen te horen dat hij banden moet sparen. De Limburger probeert tevergeefs te pushen bij Esteban Ocon, maar komt praktisch niet verder dan 1.7.

Het startschot van spektakel? Oscar Piastri krijgt te horen dat er lichte regen op komst is. Dat zou een tot dusver vrij timide GP van Singapore zeker ten goede komen. Sargeant schiet eraf in bocht 8. Hij verliest zijn voorvleugel die klem blijft zitten onder zijn auto. Het wordt een safety car! Sainz komt naar binnen, evenals Leclerc, Russell, Norris en Hamilton. Verstappen rijdt door op zijn harde band en ligt nu op P2. Hij is niet naar binnen geweest en zit nu pal achter Carlos Sainz.

Herstart: Sainz behoudt de leiding, gevolgd door Verstappen, die de hete adem van Russell in zijn nek voelt. De Brit gaat hem dan ook voorbij. Ook zowel Norris als Hamilton en Leclerc gaan aan de Nederlander voorbij. Dit zijn we toch niet van hem gewend dit seizoen. Enkel een tweede safety car of een rode vlag zou de Nederlander nog kunnen helpen. Ondertussen is er een vijf seconden tijdstraf voor Fernando Alonso.

Verstappen heeft simpelweg geen grip. "Het lijkt alsof ik op ijs rijd", zegt hij over de boordradio.

Na rondenlang duwen onderneemt Alonso eindelijk een poging om aan Pérez voorbij te gaan. Daar profiteert Ocon van, en hij schuift door naar P8. De Fransman meldt zich vervolgens bij Pérez, en schuift door naar P7. De Mexicaan duikt de pits in en gaat naar de mediums. Het is een vrij timide race in het teken van bandenmanagement.

40/62: voorste vier maken zich klaar voor onderling gevecht

Ook Verstappen komt naar binnen, en dus kunnen de aspiraties weg. Verstappen gaat naar de mediums en komt op P15 de baan weer op. Een tactische misvatting zien we toch niet vaak bij de Oostenrijkse renstal.

Virtual safety car! De uitstekende rijdende Ocon heeft mechanische problemen in zijn Alpine. Had Red Bull nog maar even gewacht met de pitstop. Russell én Hamilton gaan naar binnen voor een laatste ultieme poging. Dit kan een heel interessant slot worden.

We rijden weer met nog 17 ronden te gaan. Sainz, Norris en Leclerc bedekken de bovenste drie plaatsen. Alonso schiet er even af in bocht 14, maar kan zijn weg vervolgen. Verstappen gaat ondertussen voorbij aan Zhou en geraakt zo met P10 in de punten. Hij dendert door richting Hülkenberg en rijdt zo door naar P9. Ook Lawson valt ten prooi aan Verstappen en zo rijdt hij naar P8. De schade lijkt zo al met al redelijk mee te vallen.

60/62: beslissing lijkt te vallen

Kort geel wederom met nog 10 rondes te gaan. Valtteri Bottas schoot er even af en moet opgeven. Geluk bij een ongeluk voor Ferrari. Alhoewel: Leclerc legt het inmiddels af tegen zowel Russell als Hamilton en verliest zo P3. Een zeer knap staaltje rijwerk van de beide Mercedes-mannen. Verstappen rekent af met Oscar Piastri en schuift op naar P7. De Limburger heeft de smaak te pakken en pakt Gasly voor P6. Ondanks alles toch een prima comeback, gezien alle tegenslagen. Kort geel ondertussen voor Albon die eraf schiet. Pérez schuift door naar P9. Dat betekent punten voor Liam Lawson in de AlphaTauri, een fantastische prestatie!

Norris, Russell en Hamilton steken en kijken, maar Sainz controleert en kan Norris plus de beide Mercedessen achter zich houden. Maar Russell boort hem in de muur! Geel, en Hamilton profiteert en gaat naar P3, maar kan het zowel Norris als Sainz niet meer lastig maken. Sainz wint! Het betekent de eerste Red Bull-loze overwinning dit seizoen. De top 3 wordt gecompleteerd door Norris en Hamilton. Verstappen eindigt op P5.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk