Samenvatting F1 Kwalificatie GP Japan 2023: Verstappen met overmacht op pole

Samenvatting F1 Kwalificatie GP Japan 2023: Verstappen met overmacht op pole

door Michael

Max Verstappen heeft wederom overtuigend een pole position op zijn naam geschreven. Niemand kon zich met de Red Bull Racing-coureur meten als het aankwam op de stopwatch over één ronde. Oscar Piastri en Lando Norris pakken P2 en P3. Lees hier de samenvatting van de kwalificatie van de Japanse Formule 1 Grand Prix 2023.

Samenvatting F1 Kwalificatie GP Japan 2023: Q1 stilgelegd door rode vlag

Prachtig weer in Suzuka en daarmee de ideale omstandigheden om vliegende rondes te rijden. De kwalificatie van de Japanse GP is van start.

Het beeld uit de derde vrije training, waarbij Verstappen leidt en McLaren er sterk uitziet, is onveranderd. De Nederlander topt de tijdlijst in het eerste deel van Q1, met daarachter Lando Norris (+0.185s). Verstappen pakt nog wel een kerb mee met zijn vloer. Hopelijk geen schade, ondanks de spectaculaire vonken die onder de RB19 vandaan komen.

Halverwege Q1 klapt Logan Sareant in de bandenstapel bij opkomen van start-finish. Flinke schade aan de geüpdatet FW45...

Na enkele minuten hervat de sessie en is het dringen geblazen in de slotminuten. Verstappen gelooft het wel en blijft binnen - hij blijft de snelste in Q1.

Liam Lawson imponeert wederom en klokt de vierde tijd. De AlphaTauri-debutant benut zijn hagelnieuwe set banden optimaal en schuwt niet van inhalen om ruimte te creëren in de slotminuten. Beide Alfa Romeo-coureurs halen Q2 niet.

Q2: Verstappen heeft nog wat achter de hand...

Verstappen houdt de druk er onverminderd op: 1:29.964s als de banker-lap. Charles Leclerc noteert de tweede tijd, maar moet bijna een halve seconde zien te vinden om Verstappen te matchen.

Iets wat de McLarens wederom beter lukt. Oscar Piastri klimt naar de tweede plek (+0.158s) en Norris zit er niet ver achter (+0.332s).

Een opvallende situatie: Piastri wordt weer naar buiten gestuurd... of toch niet. Voordat hij de pitsstraat uit is, wordt hij teruggefloten, of beter gezegd: teruggeduwd enkele tellen later. Zijn tijd is voldoende.

Waar dat niet het geval is: Mercedes. Lewis Hamilton en George Russell hangen rond de tiende tijd en de eliminatie lonkt. Hamilton weet echter een P3 eruit te persen, terwijl Russell naar P7 gaat en veilig is.

Lawson strandt op P11, Tsunoda gaat door naar Q3. Leclerc is tenslotte de snelste in Q2, Verstappen blijft tweede met die enkele snelle ronde genoteerd op het gebruikte rubber...

Q3: Verstappen toont ware snelheid

Verstappen windt er géén doekjes om: hij profiteert van de baanevolutie en klokt de snelste eerste sector van vandaag: (30.8s). Nogmaals paars - wat Perez niet weet te matchen - en een 1:29.012s en daarmee een ijzersterke eerste gooi naar pole position.

Perez, weliswaar onderweg op oudere banden, moet ruim 1.411s toegeven... De McLares nestelen zich tussen het Red Bull-duo, maar komen ruim vier tiende tekort op de Nederlander.

Zou Leclerc het dan toch doen? De enige coureur in deze kwalificatie die enigszins in de buurt zat van Verstappen. Nog twee minuten. Verstappen gaat intussen sneller in sector één en sector twee.... een 1:28.877s.

Beide Ferrari-coureurs komen amper in de buurt. Ook de McLarens kunnen daar niet tegenop boksen. Verstappen pakt met overmacht pole, ruim een halve seconde sneller dan Piastri. En acht tiende sneller dan Perez...

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk