Samenvatting F1 VT1 GP Saoedi-Arabië 2023:  Verstappen bijna halve seconde los

Samenvatting F1 VT1 GP Saoedi-Arabië 2023: Verstappen bijna halve seconde los

door Michael Janiec

De eerste vrije training van de F1 Grand Prix van Saoedi-Arabië is afgesloten met Red Bull Racing-coureur Max Verstappen bovenaan. De Nederlander klokte verreweg de snelste tijd op de softs en bleef daarmee bijna een halve seconde voor op teamgenoot Sergio Perez. Lees hier de samenvatting terug met de hoogtepunten uit VT1.

Samenvatting F1 VT1 GP Saoedi-Arabië 2023: grenzen opzoeken op softs

Het eerste halfuur toont een verloop waarin het overgrote deel F1-coureurs zich focust op kilometers op de mediums. Vooraan pusht een kleiner aantal al op de softs. In het bijzonder: Sergio Perez. De Mexicaan rijdt structureel betere tijden op deze set. Hetzelfde doet Aston Martin-coureur Fernando Alonso.

Hoewel de eerste rondes op die softs weinig imponeren - de Mercedessen weten erbij te blijven op de hards - slaat het duo een gat, zodra het tempo erin zit. De Spanjaard weet nipt voor Perez te blijven, maar Max Verstappen is de snellere. De RBR-wereldkampioen scherpt aan naar een 1:30.494s op de softs (-0.015s op Alonso en -0.098s op Perez).

Verstappen weer de onbetwiste benchmark

De Nederlander klaagt dat hij met veel onderstuur kampt en zet nogmaals aan. Paars in S1, paars in S2 en paars in S3: 1:30.062s en ruim sneller. Nog een keer proberen dan? Weer tweemaal paars. De derde sector is hij langzamer dan zijn vorige poging, maar het is nog steeds goed voor een 1:29.815s.

Terwijl de Perez met nog 23 minuten op de klok de jacht op die snelste tijd lijkt op te geven, zien wij Alonso weer naar buiten gaan. Veel sneller gaat de Aston Martin-coureur echter niet daarna.

Achter de 'drie' Red Bulls zien wij George Russell en Lewis Hamilton op net geen seconde achterstand. Ook de Ferrari-coureurs zetten zo nu en dan aan, maar geven niet de indruk dat er echt weinig in de brandstoftank zit. P6 voor Carlos Sainz (+1,1s) en P8 voor Charles Leclerc (+1,3s) met daartussen de Williams van Alex Albon op de achtste plek.

AlphaTauri en McLaren 

Waar we normaliter de Williams zouden vinden, achteraan in de tijdsnoteringen, treffen wij in het slotdeel van de sessie juist McLaren en AlphaTauri. Nyck de Vries gaf donderdag aan dat hij sceptisch is over de kans op punten scoren in Jeddah. In de slotminuten scherpen ze dan toch aan: P11 voor De Vries en Yuki Tsunoda op P14. Maar of het genoeg voor Q3 van kwalificatie is morgen...?

Verstappen gaat nog maar een keer met de softs op verkenning. Paars, geel, paars. Toch weer direct een kleine verbetering: -0,025s. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk te komen voor de regerend wereldkampioen.

Ondanks de extra veiligheidsmaatregelen in meer overzicht creëren op Jeddah Corniche Circuit, herhaalt het scenario zich weer enkele keren waarbij een langzamere coureur op een cooldown-ronde iemand die juist aanzet, verrast. Incidenten blijven gelukkig uit.

Verstappen comfortabel snelste

Het zit erop. En wederom komt niemand in de buurt van de snelste tijd van Verstappen. De vrije training eindigt met hem op P1 Perez op de tweede plek die in het slotdeel verbetert. Alonso eindigt op P3.

De Nederlander geeft nog een keer gas en verbetert wéér bij het vallen van de vlag: 1:29.617 en comfortabel los van het veld.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk