Honda en Alonso benadrukken: onderlinge spanningen geen issue meer

Honda en Alonso benadrukken: onderlinge spanningen geen issue meer

door Ayla Huiberts

Donderdagavond maakten Aston Martin en Fernando Alonso bekend dat de coureur zijn contract heeft verlengd bij de renstal. Met de samenwerking met Honda in het vooruitzicht vroeg men zich af of er problemen zouden ontstaan tussen de coureur en de nieuwe partner. De Japanse motorfabrikant laat weten dat er geen spanning meer is en de relatie met Alonso is sterker dan tevoren.

Aston Martin zal zich vanaf 2026 binden aan Honda. Daarmee zal Alonso nogmaals samenwerken met de fabrikant sinds zijn tijd bij McLaren tussen 2015 en 2017. Dit partnerschap leverde best wat spanning op, want het team was niet competitief met de motoren van Honda.

De Spanjaard was zo ontevreden dat hij tijdens de Grand Prix van Japan in 2015, de Honda een ‘GP2-motor' noemde door de boordradio. Hij werd uitgerekend door Max Verstappen in zijn Toto Rosso ingehaald destijds. Deze moeizame relatie wekte enige twijfel op voor de toekomstige samenwerking, maar volgens de fabrikant is het conflict opgelost.

Honda aast op kampioenschap met Alonso

Koji Watanabe, Honda Racing Corporation president, liet in een interview weten dat de relatie met de Formule 1-coureur een stuk beter is geworden. Hij beschrijft de samenwerking met McLaren als moeizaam, zowel voor het team al voor Honda. Beide partijen waren teleurgesteld met de resultaten en dit leverde eenmaal spanning op.

“Ik denk dat we sterker zijn geworden, omdat we die frustratie hebben overwonnen. Alonso is sindsdien ook erg actief geweest. Ik ben blij dat we die pijnlijke ervaring samen kunnen overwinnen en opnieuw samen voor de overwinning kunnen vechten. Ik hoop dat we samen voor het kampioenschap kunnen gaan en samen kunnen winnen.”

Koji Watanabe - President van Honda Racing Corporation

Hintte Alonso naar samenwerking?

De topman maakte ook bekend dat hij in 2023 al contact heeft gehad met de coureur. Gedurende de GP van Las Vegas was het nog niet bekend of hij zijn contract zou verlengen bij Aston Martin, maar de samenwerking tussen AMR en Honda was al een feit.

“Alonso kwam toen we aan het praten waren met teambaas Mike Krack. Hij zei: ‘Veel succes’ en ‘Als we de kans hebben, laten we dan samen racen’.”

Watanabe ziet geen problemen in een samenwerking met Aston en Alonso. Honda kijkt er juist naar uit om weer te werken met de tweevoudig wereldkampioen.

“Aston Martin vroeg ons of er problemen zouden zijn met Honda als ze het contract van Alonso zouden verlengen. De situatie werd op verschillende momenten gedeeld, maar Honda heeft geen verzoeken gedaan over deze kwestie.”

“In ieder geval moeten we natuurlijk bespreken wat voor coureur line-up we nodig hebben om te winnen en het was in deze context dat het team besloot om Alonso’s contract te verlengen.”

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk