Vijf dingen om reikhalzend naar uit te kijken bij F1 GP Oostenrijk 2023!

Vijf dingen om reikhalzend naar uit te kijken bij F1 GP Oostenrijk 2023!

door Michael Janiec

Een knotsgek raceweekend staat voor de boeg met de F1 Grand Prix van Oostenrijk 2023! Maar wat maakt de thuisrace van Red Bull Racing in Spielberg, Oostenrijk zo bijzonder en des te meer uitgerekend deze keer? Lets dig in.

Verkorte training, twee kwalificaties en twee races

Het tweede GP-weekend van dit jaar met het vernieuwde sprintraceformat - na het mogen proeven van de eerste in Baku, Azerbeidzjan, zint het naar meer.

Met maar één vrije training op vrijdagmiddag en niet veel later al de kwalificatie voor de Oostenrijkse Grand Prix, kun je gerust stellen dat de F1-teams en rijders in het diepe geworpen worden.

De zaterdag wordt zodoende óók spannender, omdat in plaats van één vrije training en de kwali, wij een kwalificatie en een korte race voorgeschoteld krijgen.

De vernieuwde sprintrace is niet enkel leuk, vanwege de spanningsboog - die toch echt eerder en vaker piekt tijdens het raceweekend, maar ook vanwege de volgende reden(en).

Grotere onvoorspelbaarheid

Minder traditioneel, zo zou je dit nieuwe format in F1 kunnen noemen. En dat klopt. Maar de ervaring leert dat minder trainingstijd tot verrassingen leidt in een racesport die doorgaans verzadigd is door eindeloze data-analyses en het zoveel mogelijk willen uitsluiten van toevalligheden…

En natuurlijk is dat in soms minder leuk voor de F1-coureurs en hun teams. Toch zijn het evengoed die races met gemiddeld vaker die verbazingwekkende resultaten - mede mogelijk gemaakt door bijzondere omstandigheden - die F1-fans uiteindelijk het meeste bijblijven.

De weersverwachting bij F1 GP Oostenrijk

Zo ook in raceweekenden, waar de dreiging van regenbuien nooit ver lijkt. Of waarbij, net als eerder gezegd, de rangorde op de F1-grid door de (aanhoudende) regen amper aan trainingstijd komt.

Ook bij deze Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring in Spielberg is de kans op regen gedurende het hele weekend groot. En dat kun je dus bij wijze van erbij rekenen met de grotere onvoorspelbaarheid van een nieuw weekend-format in F1.

Max Verstappen VS de rest

Uiteraard zou het geweldig zijn als Max Verstappen zijn zegereeks blijft voortzetten dit weekend bij de GP van Oostenrijk met zijn vijfde overwinning op een rij. Een stokoud record van Alberto Ascari komt namelijk daarmee nog een stap dichterbij.

De Red Bull Racing-coureur verkeert in bloedvorm en is, voorbij enkele spartelingen van teamgenoot Sergio Perez, zo ongeveer onuitgedaagd gebleven in 2023.

Dat de regerend wereldkampioen het óók in deze omstandigheden zal moeten klaren - evengoed een spanningsboog an sich. En stiekem is dat juist leuker als Max in lastigere omstandigheden komt bovendrijven.

Of kan de concurrentie van een zeldzame fout van de F1-kampioen of Red Bull profiteren dit raceweekend op de Red Bull Ring? Charles Leclerc won hier vorig seizoen uitgerekend wel van Max en dit circuit zou de SF-23 Ferrari-bolide wat beter moeten liggen. Wellicht zorgt teamgenoot Carlos Sainz voor een verrassing? En what about Fernando Alonso namens Aston Martin Racing… of zelfs een van de Mercedes-coureurs?

De foutmarges zijn eigenlijk nóg kleiner in dit alternatieve weekend van de GP van Oostenrijk. Voor de uitdagers van Verstappen én hemzelf.

Blijft de titelverdediger ook hier fier aan kop of pikt iemand dan toch een overwinning…?

De Red Bull Ring!

Hoogstpersoonlijk afreizen is meemaken - dat wel - maar één van de kortste F1-circuits van de kalender is, hoe dan ook, een smaakmaker. Vanwege de herinneringen enerzijds, toen Max Verstappen in Spielberg, Oostenrijk de allereerste overwinning van Red Bull Racing op het thuiscircuit pakte.

Wat nog meer? Het circuit ligt te midden van de pittoreske Stiermarkse bergen en biedt een adembenemende achtergrond voor race-evenementen. De lay-out van het circuit staat bekend als snel en veeleisend, met een combinatie van snelle rechte stukken, scherpe bochten en hoogteverschillen. Het biedt een spannende race-ervaring voor zowel coureurs als toeschouwers.

En tot slot, des te meer voor de bofkonten die afreizen: De Red Bull Ring staat bekend om zijn enthousiaste en gepassioneerde fans die voor een elektrische sfeer zorgen tijdens race-evenementen. De lay-out van de locatie zorgt voor een uitstekend uitzicht op de actie vanaf verschillende uitkijkpunten, wat de algehele ervaring verbetert. Het Oostenrijkse circuit biedt uitstekende voorzieningen voor toeschouwers, teams en coureurs, waaronder tribunes, horecagelegenheden, pitgarages en mediafaciliteiten.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk