Wat zijn de meest ongelukkige records in de Formule 1?

Wat zijn de meest ongelukkige records in de Formule 1?

door Cas Zeeman

In de Formule 1 draait het om statistieken en nummers. Vaak zijn het records waar een coureur nog lang na zijn carrière om herinnerd wordt. Zo heeft Lewis Hamilton het record van de meeste raceoverwinningen én wereldtitels in handen, Max Verstappen het record van jongste deelnemer aan een race ooit en Fernando Alonso heeft het record van de meeste race starts. Eerder schreven we al over het record van de langzaamste F1-coureur ooit, maar er zijn ook nog genoeg andere records die geen enkele coureur op zijn naam wil hebben. Dit zijn ze.

Meeste starts zonder podiumplaats

We beginnen met de meest voor de hand liggende. De twijfelachtige eer van meeste racestarts zonder het behalen van een podiumplaats gaat naar Nico Hülkenberg. De Duister maakte in 2010 zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Williams. Het valt niet te ontkennen dat "The Hulk" wel wat pech heeft gekend.

In 2012 lag hij door zware weer-omstandigheden op podiumkoers tijdens de GP van Brazilië. Echter kwam hij in aanraking met Lewis Hamilton, waardoor hij een drive-through penalty kreeg en zo in dit geval de winst aan zich voorbij zag gaan.

In 2019 had Hülkenberg ook pech. Wederom in listige omstandigheden lag hij, tijdens de Duitse GP op Hockenheim, op koers voor de derde plek. Echter crashte hij en kon hij zijn weg niet meer vervolgen.

Hülkenberg heeft ook het record van meest gescoorde punten zonder zege.

Meeste podia zonder overwinning

Een coureur wil natuurlijk niets liever dan op het podium staan, en zelfs winnen. Maar wij denken dat Nick Heidfeld tijdens zijn carrière wel klaar was met het telkens mislopen van de grootste beker. De Duitser heeft namelijk het record in handen van meeste podiumplaatsen zonder overwinning.

In 183 races wist hij 13 podiumplaatsen te behalen, maar zonder overwinningen. Tijdens de GP van Canada in 2007 was hij wel dichtbij. Hij eindigde op vier seconden achter winnaar Lewis Hamilton.

De meeste straffen

In een race wil je eigenlijk geen straffen krijgen. Deze kosten erg veel tijd aan gaan flink ten koste van het resultaat. Daar kan de Venezolaan Pastor Maldonado alles over vertellen. Hij was van 2011 tot 2015 actief in de Formule 1, waarbij hij in 2012 zijn enige overwinning behaalde tijdens de GP van Spanje.

Maar de bijnaam van Maldonado luidt ook wel 'Crashtor', door zijn vele crashes en onhandigheid. In 2014 pakte hij maar liefst 10 straffen, vaak veroorzaakt door crashes met concurrenten, maar bijvoorbeeld ook door het inhalen van de safety car en te hard rijden in de pitstraat. Een absoluut record.

De snelste straf

Over straffen gesproken: het record van de snelste straf tijdens een GP-weekend staat op naam van Sebastian Vettel. In 2006 was Vettel in dienst als testrijder voor BMW Sauber. Tijdens zijn allereerste meters in een F1-auto bij de eerste vrije training van de Turkse Grand Prix, reed Vettel te hard de pitbox uit, waardoor hij al binnen zes seconden een straf ontving.

Meeste uitvalbeurten tijdens een race

Tenslotte nog het record dat je als coureur zeker niet op je naam wilt hebben. Maar de Italiaan Andrea de Cesaris heeft 'm in handen. Van de 208 races die hij in zijn carrière reed, wist hij maar liefst 147 keer niet te finishen. Zijn bijnaam luidde niet voor niet 'Crasharis'.

Helaas is De Cesaris op 5 oktober 2014 op 55-jarige overleden ten gevolge van een motorongeval in Rome.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk