De meest memorabele zegegebaren van Formule 1-coureurs

De meest memorabele zegegebaren van Formule 1-coureurs

door Ayla Huiberts

Na elke race staan de top drie coureurs op het podium champagne te spuiten. Toch is er maar één winnaar en door de jaren heen hebben we een aantal memorabele zegegebaren gezien.

Daniel Ricciardo 

In 2016 reed Daniel Ricciardo nog voor het team van Red Bull Racing. In Monaco leidde hij de race, maar na een fout tijdens de bandenwissel verloor de Australiër veel tijd. De coureur liep daardoor de overwinning mis en eindigde op de tweede plaats.

Twee jaar later was Ricciardo uit op wraak en de coureur kreeg nogmaals de kans om te strijden voor de overwinning. Het was ‘redemption day’ voor de Honey Badger. Het lukte de 35-jarige om de race te winnen en dit moest natuurlijk gevierd worden en dat deed hij door een duik te nemen in het Red Bull-zwembad in Monaco.

Dit iconische moment heeft Ricciardo op een hele bijzondere manier vastgelegd. Hij heeft namelijk een standbeeld van zichzelf op zijn huis in Dubai staan.

Een ander zegegebaar waar de coureur bekend om staat is een ‘shoey’. Daarbij giet hij champagne in zijn schoen en drinkt daar vervolgens uit.

Sebastian Vettel

Voormalig Formule 1-coureur Sebastian Vettel reed zijn meest succesvolle seizoenen met het team van Red Bull. De Duitser won vier jaar op een rij het wereldkampioenschap en ook hij weet als geen ander hoe het is om een race te winnen.

Hoewel hij zijn hoogtepunten bereikte door mega snel en getalenteerd te zijn, speelt de auto een enorm grote rol in het succes van een coureur en het team. Na zijn overwinning na de race van India in 2013 erkende Vettel zijn respect en dankbaarheid voor de RB9 door te buigen voor de wagen.

In 2024 kregen we nogmaals dit gebaar te zien van Vettel in Imola. Ter ere van F1-legende Ayrton Senna, reed de voormalige coureur in zijn iconische McLaren 1993 MP48. Na het rijden van zijn ereronden boog Vettel voor de bolide.

Fernando Alonso

Inmiddels is het al even geleden dat de 42-jarige Alonso een race won, maar zijn overwinningen zijn we zeker niet vergeten. De Spanjaard staat bekend om zijn bijzondere manier van het vieren van een overwinning. Regelmatig stond hij uniek geposeerd op zijn auto of danste hij als hij de winst pakte gedurende zijn tijd met het voormalige Renault-team.

Lewis Hamilton 

Met meer dan 100 overwinningen op zijn naam is Lewis Hamilton aardig bekend met de bovenste trede van het podium. De Mercedes-coureur heeft dan ook meerdere opmerkelijke zegegebaren gemaakt na het winnen van een Grand Prix.

De meest iconische zetten we op een rijtje:

Abu Dhabi 2014: Hamilton signeert camera

Bahrein 2015: Honkbalschot

Abu Dhabi 2018: Champagnedouche door Sebastian Vettel en Max Verstappen

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk