Het vermogen en salaris van Adrian Newey

Het vermogen en salaris van Adrian Newey

door Ayla Huiberts

Adrian Newey staat bekend als de Chief Technical Officer van Red Bull Racing. Al bijna 20 jaar werkt hij voor het Oostenrijkse team en hij is één van de beste ontwerpers in de Formule 1. Met behulp van zijn auto’s zijn er meerdere titels gewonnen en daar wordt hij natuurlijk goed voor beloond. Dit is het salaris en vermogen van Newey die begin 2025 Red Bull zal verlaten.

De Britse Adrian Newey werkt al heel wat in jaren in de Formule 1. Hij begon ooit bij het Williams F1-team en vertrok later naar McLaren. In 2006 sloot hij zich aan bij het team van Red Bull Racing en sindsdien heeft hij een goede naam opgebouwd.

Nog voor zijn tijd in formuleracing ontwierp Newey, auto's voor IndyCar. Twee van zijn auto-ontwerpen hebben in de jaren '80 de titel gewonnen.

In totaal hebben de auto’s van Newey 200 grands prix gewonnen. De ingenieur is de enige ontwerper met twaalf constructeurskampioenschappen op zijn naam en hij is de enige ontwerper die zoveel titels heeft gepakt met drie verschillende teams. In totaal zijn er zeven coureurs die de wereldtitel hebben gewonnen met zijn auto. Dit zijn onder andere Max Verstappen en Sebastian Vettel.

Red Bull engineer is multi-miljonair 

De 65-jarige Newey is afgestudeerd aan de Universiteit van Southampton. Niet lang daarna begon hij zijn loopbaan in de motorsport en daar is hij enorm succesvol mee geworden.

In 2023 werd het vermogen van de Brit geschat rond de 50 miljoen dollar. Dat is gelijk aan meer dan 46 miljoen euro.

Het salaris van Adrian Newey

De specifieke financiële details in Newey’s contract staan niet openbaar, maar het is evident dat als één van de meest succesvolle ontwerpers in de geschiedenis van de koningsklasse, hij geen gebrek aan geld heeft.

In zijn tijd bij McLaren verdiende de Brit zo’n 5,5 miljoen euro per jaar, maar Red Bull had het ervoor over om hem bijna het dubbele uit te betalen. Volgens The Guardian verdient Newey ongeveer negen miljoen euro per jaar.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk