Adrian Newey, meesterbrein achter Red Bull: Wat maakt hem zo uniek?

Adrian Newey, meesterbrein achter Red Bull: Wat maakt hem zo uniek?

door Jarlo

Red Bull Racing-technisch directeur Adrian Newey, werkt al sinds dag één bij de Oostenrijkse renstal. Sindsdien is de Brit het meesterbrein achter de ontworpen auto’s van Red Bull. De auto’s die in totaal zes constructeurskampioenschappen, en zeven rijderskampioenschappen hebben gewonnen. Wie is Adrian Newey, en wat maakt hem zo bijzonder?

De carrière van Newey begon al voordat hij überhaupt iets te maken had met autosport. De Brit was vanaf jonge leeftijd al geïnteresseerd in aerodynamica. De huidige Red Bull-topman is verder gaan bouwen op zijn zojuist genoemde passie, en besloot grondeffecten te studeren aan de University of Southampton Highfield Campus. Newey besloot zijn passie voor motorsport erbij te betrekken, en is door middel van zijn ervaring met aerodynamica eerst terechtgekomen bij IndyCar. Op zoek naar een nieuwe uitdaging, maakte Newey de overstap naar Formule 1. De Brit was in zijn dertig jaar lange Formule 1-carrière actief bij Williams, McLaren, en nu bij Red Bull. Sindsdien, hebben de auto’s van Newey twaalf rijderskampioenschappen, en elf constructeurskampioenschappen gewonnen.

Newey: ‘Dat is misschien wel mijn sterkste punt’ 

In een exclusief interview met de BBC, krijgen wij als lezers een kijk in Newey’s leven, en wat het Red Bull-meesterbrein zo geweldig maakt. Er werd onder andere gesproken over wat Newey zo bijzonder maakt, en over zijn wiskundige vader en creatieve moeder. Newey legt zelf vervolgens uit dat hij een speciale vaardigheid heeft die hij regelmatig toepast. Het gesprek begon echter met de vraag of hij windvlagen kan zien met zijn eigen ogen.

"Nee, natuurlijk niet. Ik kan geen windvlagen zien, ik kan het mij wel voorstellen. En als ik objectief probeer te zijn, is dat misschien wel een van mijn sterke punten. De vaardigheid om mij dingen goed voor te kunnen stellen in mijn hoofd. Deze kwaliteit is echter zeker niet meer uniek. We hebben tegenwoordig verschillende geweldige engineers die dat ook kunnen. Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn kwaliteiten zijn ontwikkeld door mijn vader en moeder, en ervaringen uit mijn jeugd.” 

Adrian Newey - Red Bull Racing-technisch directeur

 ‘Dat was heel onverwacht dit jaar’ 

Newey kijkt vervolgens naar het heden, het Formule 1-seizoen van 2023. Volgens de Red Bull-topman kwam het onverwachts dat Red Bull zo dominant zou zijn. Newey had eerder verwacht dat het veld juist dichterbij elkaar zou komen. Newey verklaart daarbij ook hoe de Oostenrijkse renstal zulke dominantie heeft kunnen realiseren.

"We hadden voor dit seizoen juist verwacht dat alles en iedereen dichter bij elkaar zou komen. We zijn erin geslaagd om de basis van de auto goed te krijgen, en daarbij zijn we erin geslaagd om de nieuwe reglementen (Voor 2022) goed te begrijpen."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk