Overzicht: topsnelheid IndyCar, F1, Formule E en andere vergeleken!

Overzicht: topsnelheid IndyCar, F1, Formule E en andere vergeleken!

door Redactie

De wereldtop van de racerij heeft één ding gemeen: de push naar alsmaar meer snelheid. Maar de onderlinge verschillen zijn groot als het op topsnelheden aankomt. Hoe groot? In dit overzicht vergelijken wij de topsnelheid in IndyCar met Formule 1, evenals MotoGP met andere raceklassen.

Topsnelheid Formule E en Formule 3 vergeleken

Baas boven baas, dat blijkt wel. De puur elektrische Formule E-klasse legt het voorlopig nog af als het op topsnelheid aankomt. In een lijst die veelal uit hybride machines bestaat, is de Formule E-raceklasse onderaan te vinden, met een genoteerde topsnelheid van 280 kilometer per uur.

Kanttekening: FE rijdt met name op compacte straatcircuits. De lange rechte stukken, waar men plank gas rijdt, ontbreken op de geïmproviseerde straatcircuits. De auto's zijn ook wat logger vanwege het gewicht, die door de grotere accu hoger ligt.

Iets rapper gaat het in Formule 3. De V6, 3,4 liter-motor produceert maximaal 380 pk bij 8000 RPM. Al is de topsnelheid in de tweede juniorenklasse van F1 is nog steeds hoog: 300 km/u. Omdat de auto in vergelijking met de andere voorbeelden vederlicht is, in 2022 minimaal 698 kilogram, inclusief coureur, kan zelfs met een lager vermogen een flinke topsnelheid gehaald worden.

GT3 en NASCAR

De GT3-klasse zit daar niet ver van en klokt op een goeie dag een topsnelheid van 305 km/u. Denk bij deze bolides aan de zeer sportieve uitvoeringen - type: omgebouwde circuit machines - de racende uithangborden van de sportievere merken. Met een ‘kant-en-klaar model’ prijskaartje van meer dan een half miljoen dollar welteverstaan.

De Amerikaanse NASCAR is de volgende in het klassement. De bekende ovalenrace, waar het geregeld spectaculair misgaat, klokt maximaal 321 km/u als topsnelheid. Alsnog flink billenknijpen voor coureurs die daar op limiet met vier breed de bocht in glijden dus.

Topsnelheid LMP2 en Formule 2 nagenoeg gelijk

Nog hoger ligt de topsnelheid bij de LMP2-klasse. De ‘Le Mans Prototype 2’-klasse, te bewonderen in WEC (World Endurance Championship), weet de digitale kilometerteller te pushen naar een topsnelheid van 335 km/u.

Een plek die de prominente raceklasse overigens deelt met Formule 2. in de opstapklasse van F1 werd óók die topsnelheid behaald. Op het lange rechte stuk van start-finish van Monza en met DRS open.

Hypercars in Le Mans, IndyCar, Formule 1

Le Mans-hypercars, sinds 2021 een nieuwkomer, bereiken een topsnelheid van 340 km/u.

En dat is best langzamer dan… jawel, Moto GP, hét wereldkampioenschap van de motoren, waar de hoogste topsnelheid 363 km/u is.

En dan is het tijd voor de zwaargewichten. De IndyCar: met topsnelheden die in raceomstandigheden op ovals geregeld de 370 km/u passeren, kun je stellen dat dit één van de snelste raceseries is van de wereld.

Sneller dan Formule 1? Dat ligt eraan. De IndyCar rijdt niet elk raceweekend op ovalen immers. De koningsklasse heeft het record van topsnelheid tijdens een race staan op 360 km/u. Als wij het over de hoogste gemeten topsnelheid in F1 hebben, dan komen we uit op 393 km/u.

Kan het nog sneller? Jazeker, nog een eervolle vermelding dan: LMP1 met 402 km/u (Le Mans).

Tot zover het overzicht met topsnelheid per raceklasse. Wie wij allemaal in het nieuwe F1-seizoen van 2023 zien, lees je in dit overzicht.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk