Waarom ‘directe’ Verstappen vaak juist verkeerd begrepen wordt in Formule 1

Waarom ‘directe’ Verstappen vaak juist verkeerd begrepen wordt in Formule 1

door Michael Janiec

Een select groepje mensen heeft het genoegen om met Max Verstappen te mogen samenwerken. Zij zien een andere kant van de tweevoudig wereldkampioen. Dat geldt ook voor Atze Kerkhof, zijn teamgenoot bij Team Redline - het Esports-team, waar Verstappen digitaal voor uitkomt op het hoogste niveau van simracen. Atze biedt zijn kijk op het samenwerken met de Red Bull Racing-coureur en verklaart waarom die directe, typisch Nederlandse stijl van communiceren niet altijd botert met de gang van zaken binnen de F1.

Verstappen juist door directe communicatie vaker onbegrepen

Het is nogal gemakkelijk om verkeerd begrepen te worden op zo een wereldtoneel. Elke uitspraak van de Nederlander ligt onder een vergrootglas. Sterker nog: de sensatielust ligt daarbij erg vaak op de loer. Nieuws moet scoren. Een uitspraak dat een nuance mist of ruimte biedt voor een spannendere interpretatie - jawel, die benadering is vaak leidend. Vaker, dan de to-the-point houding die Verstappen er liever op nahoudt in zijn commentaar.

Waar hij zich in het verleden na een crash of slecht resultaat af en toe uit de tent liet lokken door journalisten, is Verstappen tegenwoordig juist wat minder reactief. Hij kiest zijn woorden ook meer, wetende dat dingen gemakkelijk verkeerd kunnen vallen.

Toch zijn er nog misverstanden. Kerkhof kan dat bevestigen in gesprek met de Verstappen-website: “Jazeker. De Max die ik ken is anders, dan wat de wereld ziet. Het is wellicht ook nodig om privé en werk gescheiden te houden, zodat hij op het allerhoogste niveau kan presteren. Het gaat om momenten waarin hij even uit die wereld kan stappen.”

Juist die directe manier van communiceren van Verstappen kan tegen het zere been schoppen en een stroom van negativiteit in het leven roepen. Reden zijnde? De lens waardoor alles gefilterd wordt: het sappigste zogezegd, dat moet vooraan. Ten koste van de context of nuance.

“Dat is het bizarre aan Formule 1. Er wordt van alles een show gemaakt, waardoor je niet meer weet wat oprecht en wat spel is. En dat is wanneer dingen verwarrend worden”, gaat Kerkhof verder.

“De eerlijkste coureur die dichtbij zichzelf blijft, wordt dan gezien als iemand die een show opvoert. Hij (Max) wordt daarin verkeerd begrepen”, aldus zijn collega bij Team Redline.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk