Logan Sargeant

Logan Sargeant

door Lysanne

Biografie F1-coureur Logan Sargeant - eindelijk vaste plek

Logan Sargeant is een Amerikaanse coureur, die vanaf 2023 voor Williams Racing in de Formule 1 mag uitkomen, nadat hij in 2022 afstudeerde aan de Williams Driver Academy. Verder reed hij in 2022 in het FIA Formule 2-kampioenschap als coureur voor Carlin Motorsport. Daar werd hij bekroond tot 'Rookie of the Year' en eindigde hij als vierde in het klassement.

Wie is Logan Sargeant?

Logan Hunter Sargeant werd geboren op 31 december 2000 in Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten. Hij heeft een broer, Dalton, die jaren heeft gereden in NASCAR en ARCA. Hiermee is al snel te zien dat racen in de familie hoort.

Logan is het neefje van Harry Sargeant III, een Amerikaanse multimiljardair. Niet dat hij daardoor direct in één zin genoemd moet worden met bijvoorbeeld iemand als Lance Stroll en zijn vader Lawrence Stroll. Maar een serieus dure 'hobby' onderhouden, zoals racen; die achtergrond helpt ongetwijfeld wel.

Start van race-carrière 

Voor Logan Sargeant begon zijn carrière in karting al op jonge leeftijd, helemaal terug in 2008 waar hij vooral Amerikaanse kampioenschappen reed. In 2009 verhuisde hij naar Europa om daar mee te doen aan kampioenschappen, waarvan hij de meeste winnend af sloot. Met als hoogtepunt de wereldtitel in de KF Junior-klasse in 2015. Daarmee was hij ook de eerste Amerikaan sinds 1978 die deze won in Europa.

In het winterseizoen van 2016-2017 maakte Logan Sareant zijn debuut in de single-seaters in de Formule 4. Hierin eindigde hij tweede in het Verenigde Arabische Emiraten Formule 4-kampioenschap. Daarna debuteerde hij in het Britse Formule 4-kampioenschap, als onderdeel van Carlin. Hier eindigde hij als derde in het klassement.

In hetzelfde jaar reed Logan ook een aantal raceweekenden in de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 NEC voor het team R-ace GP en V de V Challenge Monoplace.

Na Formule 4, maakte Logan zijn overstap naar Formule Renault in 2018, als onderdeel van R-ace GP, waar hij uiteindelijk als vierde eindigde in het klassement. Daarnaast deed hij ook mee in de Formule Renault 2.0 NEC voor R-ace GP. Hier finishte Logan Sargeant uiteindelijk als vijfde in het kampioenschap.

Het volgende tussenstation: de Formule 3. Hier maakt hij in 2019 zijn debuut bij Carlin, maar hij had voorafgaand aan het seizoen al mogen testen voor Jenzer Motorsport, Trident Racing en MP Motorsport. Logan kende een lastig debuutseizoen en wist als negentiende in het klassement te eindigen. In 2020 probeerde Sargeant het opnieuw in de Formule 3, toen als onderdeel van Prema Racing. Met grote verbetering, want hij klom dat seizoen tot de derde stek in het klassement.

Toch leek het even alsof Logan Sargeant geen plek had in 2021 op de grid voor Formule 3. Uiteindelijk kwam hij bij Charouz Racing System terecht, hiermee wist hij P7 in het klassement te behalen.

Hoe kreeg Logan Sargeant zijn plek in de Formule 1?

Logan debuteerde in de laatste twee races van 2021 in de Formule 2 als vervanger van Jake Hughes. Dit resulteerde in 2022 in een vast zitje in F2 bij Carlin. Hij sloot het seizoen af op de vierde plek in het klassement.

Deze vierde plek was voldoende voor Logan Sargeant om zijn laatste, benodigde punten voor zijn Super License te halen. Wat dus betekende dat hij genoeg punten had om mee te mogen doen in de Formule 1. En dat was al snel geregeld. Ongetwijfeld hielp zijn nationaliteit mee, aangezien de F1 steeds meer focus verlegt op de Verenigde Staten. Sargeant werd na het vertrek van Nicolas Latifi aangesteld als de nieuwe F1-coureur naast Alex Albon in 2023 bij Williams Racing.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk