Valtteri Bottas

Valtteri Bottas

door Redactie

Biografie F1-coureur Valtteri Bottas - van hulpje Hamilton, naar teamleader Alfa Romeo

Valtteri Bottas staat getekend bij het F1-team van Alfa Romeo (Sauber). De Finse coureur is daar vanaf 2021 teamgenoot van de Chinees Guanyu Zhou. Bottas heeft een meerjarig contract bij het Italiaanse team dat met Ferrari-motoren rijdt.

Valtteri Bottas debuteerde in 2013 in de Formule 1 en reed eerder bij Williams (2013-2016) en Mercedes (2017-2021). Bottas won tien races namens de Zilveren Pijlen, maar de Fin kwam uiteindelijk tekort om teamgenoot Lewis Hamilton consistent voor de wereldtitel uit te kunnen dagen. Wel droeg Bottas eraan bij dat Mercedes vijfmaal aaneen de constructeurstitel zeker stelde.

Wie is Valtteri Bottas en waar komt hij vandaan?

Valtteri Bottas werd op 28 augustus geboren in 1989, in Nastola, Finland. Hij is de zoon van Rauno Bottas en Marianne Välimaa. Zijn vader is een eigenaar van een klein schoonmaakbedrijf. Zijn moeder werkte als begrafenisondernemer. Ook heeft de Fin een oudere zus, genaamd Laura. Valtteri diende voor een korte periode het Finse leger vanwege de dienstplicht voor mannen in Finland. Bottas’ rank is eerste soldaat.

Hoe Bottas opklom in de karts, en via de single-seaters, naar F1

Bottas debuteerde op relatief late leeftijd in de competitieve karts (2001) Na enkele jaren van kleine successen (2001-2003), waarbij hij meedeed in de Finse kartcompetities, stroomde Bottas in 2004 door naar het Europese niveau: hij werd ICA Junior 2004 Europees kampioen en landelijk kampioen in ICA Junior in datzelfde jaar. Het opende de deuren tot een langdurig verblijf in de juniorenklassen.

Ook in 2006 wist Bottas de stijgende lijn vast te houden: hij won het WSK International Series Formula A wereldkampioenschap. De Fin was in topvorm, zo bewees ook zijn dubbele kampioenschaps-zege in de Finse Formula A en het Finse ICA-kampioenschap.

Een soortgelijk momentum bleef niet uit in de single-seaters voor Bottas. Hij schitterende in de Formule Renault 2.0 - in 2008 won hij de NEC- en de Eurocup-kampioenschappen in die klasse. Na een iets rustigere periode, Bottas werd derde in 2010 in het Europese Formule 3-kampioenschap en won de RTL GP Master of Formula 3, studeerde de Fin af in 2011. Hij won de GP3 in dat jaar namens Lotus ART. Bottas mocht daarmee, na een tweede jaar als Williams test- en reservecoureur, debuteren bij het team in 2013.

Het team was in dat jaar nergens te bekennen. Bottas sloot het jaar af als zeventiende met vier punten. Hij versloeg echter wel Paston Maldonado (1 punt) en bleef aangesteld in 2014 bij Williams.

De prestaties van Valtteri Bottas bij Williams en Mercedes

Wat volgde waren drie jaren, waarin Bottas zijn reputatie vestigde in F1 als een consistent en snel coureur. 2014 werd afgesloten met een P4 in het kampioenschap en zes podiumplekken. Hoewel de twee seizoenen daarna (2015 en 2016) niet de boeken ingaan als de beste jaren van de Finse coureur, bleef hij in beide gevallen teamgenoot Felipe Massa voor in de eindtelling. Het hielp Valtteri Bottas aan een promotie richting het topteam Mercedes als vervanger van de vertrekkende Nico Rosberg.

Na jarenlang in de schaduw van Hamilton te rijden bij Mercedes, is Valtteri Bottas sinds 2021 werkzaam bij Alfa Romeo. Valtteri biedt de middenmoot daarmee jarenlange ervaring en zijn winnaarsmentaliteit, zo ook aan zijn Chinese rookie-teamgenoot Zhou Guanyu. Of winnen nog haalbaar is voor de Fin? Dat moet nog blijken. Hij geeft in ieder geval aan volop te genieten. In het bijzonder: van de gevechten met voormalig teamgenoot Hamilton.

Bron foto: Alfa Romeo F1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk