Yuki Tsunoda

Yuki Tsunoda

door Redactie

Biografie F1-coureur Yuki Tsunoda - Japanse belofte verandert in complete coureur

Yuki Tsunoda is een Japans F1-coureur die uitkomt voor Visa Cash App RB. De teamgenoot van Daniel Ricciardo rijdt sinds 2021 voor het zusterteam van Red Bull Racing.

Een jong talent uit de stal van het Japanse Honda - Tsunoda werd dankzij de samenwerking tussen Honda en Red Bull Racing een Red Bull Junior eind 2018. Een reeks aan sterke resultaten gedurende zijn debuutjaren in de Formule 3 en 2, bracht de jonge Japanner bovenaan de shortlist van Alpha Tauri als de vervanger van Daniil Kvyat in 2021.

Wie is Yuki Tsunoda?

Yuki Tsunoda werd geboren op 11 mei 2000 in Sagamihara, Kanawage, Japan. Er is niet veel bekend over de familie van Yuki Tsunoda. De Japanner begon op zijn vierde met karten. In 2010 werd de overstap gemaakt naar professioneel niveau. Tsunoda kwam in verschillende landelijke en regionale kartcompetities uit tussen 2010 en 2014.

Hoe Yuki Tsunoda via een vroege overstap naar single-seaters in F1 belandde

In 2016 werd Tsunoda opgenomen in het talentenprogramma van Honda. Hij debuteerde ook in dat jaar in het Japanse F4-kampioenschap. In één van de twee races waaraan hij deelnam dat seizoen, eindigde Tsunoda op het podium.

2017 was een belangrijk jaar voor Tsunoda. Yuki werd regionaal kampioen in Formule 4 (oosten) en eindigde als derde in het Japanse F4-kampioenschap met drie overwinningen uit veertien races. De snel lerende jonge coureur pakte in het jaar daarop alsnog de Japanse F4-titel met Honda Formula Dream Project: zeven overwinningen, acht poles en 11 podiumplekken.

Tsunoda verruilt Japanse F4 voor Europese F3 en F2

Wat de resultaten van Tsunoda typeert: de Japanner pakt de draad relatief snel op in een nieuwe omgeving. Zo wint Tsunoda bijvoorbeeld tijdens zijn enige jaar in F3 direct een race. In het F2-kampioenschap van 2020, het volgende tussenstation, eveneens zijn enige jaar in de F2, wordt Tsunoda zelfs derde, met drie overwinningen, zeven podiumplekken en vier pole positions. Zulke prestaties typeren doorgaans de coureurs van de bovenste plank.

Yuki Tsunoda maakt wisselvallige indruk, maar bezit rauwe snelheid die in F1 nodig is

Bij zijn debuut namens AlphaTauri in 2021 weet Tsunoda nog niet direct potten te breken, maar vooral schade te rijden. Het Japanse talent crasht nogal vaak, mist de consistentie en blijkt desondanks met vlagen bloedsnel.

Het juniorenteam van Red Bull verandert de aanpak met Tsunoda: de jongeling komt in Italië, nabij de fabriek van AlphaTauri, te wonen én traint dagelijks urenlang met een personal coach. De aanpak lijkt zich in 2022 uit te betalen - het team zag een consistentere coureur die op vlak van snelheid vaker toenmalige teamgenoot Gasly uitdaagde.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk