2023 F1-eindrapport teamduels: Veteraan Alonso neemt team op sleeptouw

2023 F1-eindrapport teamduels: Veteraan Alonso neemt team op sleeptouw

door Jarlo

Aston Martin is op de vijfde plaats geëindigd in het constructeurskampioenschap. De Engelse renstal met, Fernando Alonso en Lance Stroll in dienst, heeft een zeer bewogen seizoen achter de rug. Een seizoen vol met ups en downs laten we maar zeggen.

F1-eindrapport teamduels: Veteraan Alonso neemt team op sleeptouw 

Het was een absolute achtbaan van een Formule 1-seizoen voor Aston Martin in 2023. Een seizoen wat ongelofelijk goed begon. Aston Martin was daarbij naast Red Bull Racing het snelste team van de hele grid. In de tweede seizoenshelft zakte de Britse renstal terug tot aan het middenveld.

Het was daarbij Fernando Alonso die de veruit de meeste punten behaalde voor het team. Lance Stroll had vaak geen antwoord op de ervaren Spanjaard.

Alonso is uiteindelijk op de vierde plaats in het rijderskampioenschap geëindigd met 206 punten, terwijl teamgenoot Stroll niet verder kwam dan de tiende plaats met 74 punten. Dat is een verschil van maar liefst 132 punten.

Als we kijken naar de onderlinge race resultaten, kunnen we concluderen dat Alonso achttien keer de sterkste was, terwijl Stroll maar drie keer voor Alonso wist te finishen in de race.

Het onderlinge duel in kwalificatie ziet er nog een stukje extremer uit. Maar liefst negentien keer was Alonso de snelste over één rondje, en maar drie keer viel het de kant van Stroll op.

Eindrapport Fernando Alonso: 8.0 

Fernando Alonso heeft een geweldig seizoen achter de rug, met een auto die vooral in de eerste seizoenshelft uitstekend was.

Alonso heeft in de eerste twaalf races voor de zomerstop 149 punten gescoord. De Spanjaard stond met dit puntenaantal tijdens de zomerstop op de derde plaats in het rijderskampioenschap, achter de twee Red Bull-coureurs. Verder scoorde Alonso een indrukwekkend aantal podiumplaatsen, zes stuks!

De tweede seizoenshelft zag er een stuk minder uit. In de overige tien races na de zomerstop werden er maar 57 punten gescoord door Alonso, en maar één podiumplaats.

Het hoogtepunt Alonso in 2023? Dat was niet per se één hoogtepunt, dat waren er meerdere. Wat te denken van de zeven gescoorde podiumplaatsen in één seizoen. Of een mooie vierde plaats in de eindklassering van het rijderskampioenschap.

Eindrapport Lance Stroll: 4.5 

Lance Stroll heeft een ondermaats seizoen achter de rug in 2023. 132 punten minder scoren dan je teamgenoot, is dan ook een behoorlijke afgang te noemen. Ook was er af en toe gezeur, en onprofessioneel gedrag bij de Canadees.

In de eerste seizoenshelft, kwam Stroll tot 47 punten. Geen enkele keer werd het podium gehaald, vergeleken met de zes keer dat Alonso het podium mocht betreden in de eerste seizoenshelft.

De tweede seizoenshelft was niet veel beter te noemen. In de overige tien races na de zomerstop, scoorde Stroll maar 27 punten.

Het hoogtepunt van Stroll in 2023? Dat was zijn best klassering tijdens de Grand Prix van Australië. Stroll scoorde bij de zojuist genoemde GP een vierde plaats, met de bijbehorende twaalf punten.

Conclusie

Alonso was veruit de betere op elk vlak. Een zeer solide seizoen van de Spanjaard, waardoor een acht als eindcijfer in onze ogen meer dan terrecht is.

Voor Stroll was het een stuk minder. De Canadees heeft inmiddels toch ook wel zeven jaar Formule 1 ervaring, en zit in de peak van zijn leven met een leeftijd van 25 jaar. Het was simpelweg te weinig wat de tweede rijder van Aston Martin liet zien.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk