2023 F1-eindrapport teams: Een achtbaan van een seizoen voor Aston Martin

2023 F1-eindrapport teams: Een achtbaan van een seizoen voor Aston Martin

door Jarlo

Het Formule 1-seizoen van 2023 zit erop, en daarbij is het tijd om terug te blikken op de prestaties van elk individueel team. We zijn eerder al uitgebreid teruggekomen op de prestaties van Haas, Alfa Romeo, AlphaTauri en Alpine. Nu is het de beurt aan Aston Martin. Hoe heeft de Britse renstal gepresteerd het afgelopen seizoen?

Aston Martin: Een achtbaan van een seizoen

Start van het seizoen

Aston Martin heeft het Formule 1-seizoen van 2023 aangevangen met een andere driver line-up als in 2022. Waar Sebastian Vettel en Lance Stroll nog het rijdersduo vormde in 2022, werd Vettel vervangen door Fernando Alonso bij het ingaan van het nieuwe seizoen. Het rijdersduo van 2023 was daarmee: Alonso en Stroll.

Eerste seizoenshelft

Er is maar één manier om de eerste seizoenshelft van het team van Aston Martin te omschrijven: Uitmuntend. Als je Red Bull Racing niet meerekende, was Aston Martin duidelijk het snelste team van de grid. De resultaten spraken voor zich, aangezien de Britse renstal maar liefst 180 punten wist te scoren in de eerste acht races van het seizoen. Van die 180 punten, was Alonso alleen al verantwoordelijk voor 117 punten. Het geeft aan wat een ongelofelijke stap voorwaarts Aston Martin heeft weten te maken vergeleken met 2022, waar ze over heel het seizoen maar 55 punten wisten te scoren!

Tweede seizoenshelft

Het ging echter mis in de tweede seizoenshelft. De snelheid leek er opeens volledig uit bij de groene mannen uit Silverstone. In de tien races na de zomerstop, werden er maar een totaal aantal van 83 punten bij elkaar gereden. Dit ging gepaard met twee races waar 0 punten gehaald werden, waar dit in de eerste seizoenshelft helemaal niet het geval was.

Conclusie

Wat aan het begin van het seizoen een team leek dat Red Bull zou gaan uitdagen, viel in de loop van het seizoen steeds verder naar achteren. Uiteindelijk was Aston Martin niets meer dan een team uit het middenveld.

Eindrapport Aston Martin na 2023-seizoen: 7.0 

Wij geven Aston Martin een zeven als eindcijfer. Als we de vergelijking maken tussen de 2022 auto en de 2023 auto, kunnen we een abnormale verbetering constateren. Het seizoen begon dan ook echt uitmuntend. Op basis van de eerste seizoenshelft zouden we het team van Aston Martin dan ook een negen geven.

Echter, De Britse renstal is aardig teruggevallen in de tweede seizoenshelft. Dit kunnen we helaas niet negeren. Toch blijft het nog een aardige verbetering ten opzichte van 2022, en daarom komen wij uit op een eindcijfer van een zeven.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk