2023 F1-eindrapport teams: Een seizoen onder hoogspanning voor Alpine

2023 F1-eindrapport teams: Een seizoen onder hoogspanning voor Alpine

door Jarlo

Het Formule 1-seizoen van 2023 zit erop, en daarbij is het tijd om terug te blikken op de prestaties van elk individueel team. We zijn eerder al uitgebreid teruggekomen op de prestaties van Haas, Alfa Romeo, en AlphaTauri. Nu is het de beurt aan Alpine. Hoe heeft de Franse renstal gepresteerd het afgelopen seizoen?

Alpine: Een seizoen met hoogspanning

Start van het seizoen

Alpine heeft het Formule 1-seizoen van 2023 aangevangen met een andere driver line-up als in 2022. Waar Fernando Alonso en Esteban Ocon nog het rijdersduo vormde in 2022, werd Alonso vervangen door Pierre Gasly bij het ingaan van het nieuwe seizoen. Het rijdersduo voor 2023 was daarmee: Ocon en Gasly.

Eerste seizoenshelft

De beste manier om de eerste seizoenshelft van Alpine te omschrijven? Inconsistent, met een hoge piek, en meerdere dalen. Alpine is in de eerste twaalf races van het seizoen, acht keer in de punten geëindigd, en daarbij werden er dus vier keer geen punten mee naar huis genomen. Om de eerder beschreven eerste seizoenshelft van de Frans renstal compleet te maken, kunnen we ook constateren dat het beste resultaat van Alpine kwam in de eerste seizoenshelft. Dit was tijdens de Grand Prix van Monaco, waar eenentwintig punten werden gescoord.

Tweede seizoenshelft

De tweede seizoenshelft van Alpine begon gelijk goed, met het op ena best resultaat van het seizoen. Daarbij werden zestien punten gescoord tijdens de Grand Prix van Nederland. Vanaf dat moment kwamen de gescoorde punten misschien niet meer in de aantallen binnen zoals ze dat deden in de eerste seizoenshelft, wel werd er consistenter gescoord. Alpine liep in de laatste tien races van het seizoen, maar twee keer de punten mis.

Conclusie

Wat we kunnen concluderen, is dat Alpine zeker niet staat waar ze wilden staan. Een zesde plek in het constructeurskampioenschap is dan ook niet goed genoeg, en dat leverde regelmatig gefrustreerde coureurs op. Wat daarbij ook niet hielp, is dat Ocon en Gasly enorm aan elkaar gewaagd waren gedurende het seizoen. De twee Fransmannen eindigde maar op vier punten van elkaar in het rijderskampioenschap. Dit zorgde regelmatig voor hoogspanning.

Eindrapport Alpine na 2023-seizoen: 5.0 

Wij geven Alpine een vijf als eindcijfer. Het was niet verschrikkelijk, maar nog steeds niet waar het team uit Enstone graag had willen staan. Een lichte onvoldoende lijkt hier op onze plaats.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk