2023 F1-eindrapport teams: Een bewogen seizoen voor AlphaTauri

2023 F1-eindrapport teams: Een bewogen seizoen voor AlphaTauri

door Jarlo

Het Formule 1-seizoen van 2023 zit erop, en daarbij is het tijd om terug te blikken op de prestaties van elk individueel team. We zijn eerder al uitgebreid teruggekomen op de prestaties van Haas en Alfa Romeo, nu is het de beurt aan AlphaTauri. Hoe heeft de Italiaanse renstal gepresteerd het afgelopen seizoen?

Voordat we beginnen met de beoordeling van AlphaTauri, even een korte disclaimer. Wij weten niet hoe je een Formule 1-team aanstuurt, maar wij hebben wel het recht om te oordelen over de participerende teams. Bepaald kritiek moet dan ook in perspectief geplaatst worden. Het blijft een mening, geen feiten.

AlphaTauri: Een bewogen seizoen met veel veranderingen

Start van het seizoen

Terug naar de orde van de dag. AlphaTauri heeft het Formule 1-seizoen van 2023 aangetroffen met een andere driver line-up als in 2022. Waar Yuki Tsunoda en Pierre Gasly nog het rijdersduo vormde in 2022, werd Gasly vervangen door Nyck de Vries. Tsunoda en de Vries stonden dus aan de start aan van het Formule 1-seizoen in 2023.

Eerste seizoenshelft

De eerste seizoenshelft van AlphaTauri mag rustig dramatisch genoemd worden. De Italiaanse renstal kwam tot aan de winterstop aan slechts drie punten. Verder werden er in totaal 35 seconde aan tijdstraffen geïncasseerd, en twee uitvalbeurten. AlphaTauri stond daarmee stijf onderaan in de stand voor de constructeurs. Met nog één race te gaan, werd Nyck de Vries ontslagen na tegenvallende prestaties. Er moest duidelijk veranderingen komen bij AlphaTauri, en dat kwam er.

Tweede seizoenshelft

De tweede seizoenshelft begon gelijk met een frisse wind. Daniel Ricciardo nam het tweede stoeltje over van de Vries. De Australiër wist meteen zijn teamgenoot te verslaan, wat een teken was dat de Honey Badger nog wel degelijk snelheid in zich heeft. De positiviteit hield daar echter voor heel even op, na een crash op het circuit van Zandvoort. Ricciardo liep een zevendelige breuk op in de linkerhand, en lag daarmee maar liefst vijf races uit de roulatie. Liam Lawson was zijn vervanger. Dit is waar AlphaTauri als team stappen begon te maken. Lawson wist al twee punten te pakken in de vijf races die hij reed.

Een ijzersterke slotfase

Het werd echter nog beter voor de Italiaanse renstal. Sinds de terugkomst van Ricciardo, wist AlphaTauri maar liefst zeventien punten te scoren, in de laatste vijf races van het seizoen. Daarmee sprong AlphaTauri in de slotfase van het seizoen nog van de laatste plaats, naar de achtste plaats in het constructeurskampioenschap. De snelheid leek daarmee eindelijk weer gevonden te zijn.

Eindrapport Alfa Romeo F1 na 2023-seizoen: 5.0 

Voor ons krijgt AlphaTauri een 5.0. Voor ons was AlphaTauri in de eerste seizoenshelft by far het matigste team van de hele F1-grid. Op basis van de eerste seizoenshelft zouden we AlphaTauri dan ook een 3.0 geven.

De tweede seizoenshelft bood echter veel perspectief, en daarbij liet AlphaTauri bij flagen mooie dingen zien. Op basis van het de tweede seizoenshelft zouden we AlphaTauri een 7.0 geven.

Gemiddeld komen we dan uit op een vijf.

Een achtste plaats blijft ondermaats voor AlphaTauri, maar er is zeker perspectief en hoop voor een goed 2024.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk