Aston Martin lost malheur op uit 2023: 'Nu gaan we Red Bull aanvallen'

Aston Martin lost malheur op uit 2023: 'Nu gaan we Red Bull aanvallen'

door Jarlo

Volgens de technisch directeur van Aston Martin, Dan Fallows, heeft zijn team een duidelijk doel voor 2024: verslaan van Red Bull Racing. Dat liet de Brit weten bij de presentatie van de nieuwe AMR24.

Het Formule 1-seizoen van 2023 was om meerdere redenen een historisch jaar voor de F1. Eén van die redenen is het feit dat we nog nooit zo'n dominant team hebben mogen waarnemen in de koningsklasse van de autosport. Red Bull Racing wist in 2023 maar liefst 21 van de 22 races te winnen, wat gelijk staat aan een winpercentage van 95.4%.

In de schaduw van die mega-prestatie stond de opleving bij Aston Martin, wat het jaar afsloot met een vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. Hoewel de gedroomde 33e overwinning van Fernando Alonso buiten bereik bleef, wist de Spanjaard vaak het podium te bereiken met de AMR23.

De Britse renstal eindigde het seizoen met 280 punten, 580 punten minder dan Red Bull. Desondanks heeft de Aston Martin-topman alle vertrouwen om de Oostenrijkse renstal aan te vallen in 2024, zo vertelde hij tijdens het evenement waarbij de nieuwe AMR24 gepresenteerd werd.

Fallows verklaart waarom Aston Martin Red Bull kan uitdagen

Met de zojuist genoemde vergelijking tussen de teams van vorig jaar, is het niet gek om te denken dat het doel van Fallows wat aan de ambitieuze kant is. Toch blijft de aerodynamicus bij zijn standpunt. Volgens de Brit nemen teams het succesvolle concept van Red Bull over, wat ervoor zorgt dat het veld steeds dichter bij elkaar komt qua performance.

“Als je een team hebt dat het de laatste jaren zo goed heeft gedaan als Red Bull, dan is het onvermijdelijk dat andere teams de ideeën van dat team over zal nemen. Met de huidige Formule 1-reglementen gaan auto’s ook al snel op elkaar lijken. Wat echter nog interessanter is, is de verhouding tussen de rondetijden van teams. We hebben allemaal kunnen zien hoe die afgelopen jaar steeds dichter bij elkaar kwamen te liggen", aldus Fallows.

Aston Martin lost cruciaal probleem van 2023 op

Wat overduidelijk de achilleshiel van Aston Martin bleek in 2023: het gebrek aan ontwikkeling gedurende het seizoen. Waar de groene auto's aan het begin van 2023 nog de snelste auto waren achter Red Bull, zakte het team in de loop van het jaar terug tot aan het middenveld.

Volgens Fallows is dit probleem voor 2024 opgelost en zullen de zinnen volledig gezet worden op het verslaan van Red Bull Racing.

“Het is een korte winterstop geweest, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. We hebben goede stappen gezet deze winter, waarbij er ook nog ruimte is om gedurende het seizoen veel ontwikkelingen aan de auto te kunnen doorvoeren. We hebben vorig jaar allemaal kunnen zien hoe tijdens het seizoen in de Formule 1 een ontwikkelingsrace ontstaat.”

Dan Fallows - Technisch Directeur van Aston Martin

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk