F1 zal testen met extra kwalificatie tijdens sprintrace-weekend GP Azerbeidzjan

F1 zal testen met extra kwalificatie tijdens sprintrace-weekend GP Azerbeidzjan

door Lysanne

De Formule 1 gaat overwegen om een wijziging in de format van het eerste sprintraceweekend te maken, het zou gaan om een tweede kwalificatie vooraf aan de Grand Prix van Bakoe in Azerbeidzjan.

Extra kwalificatie in sprintrace

F1 CEO Stefano Domenicali in de week vooraf aan de Australische GP dat hij de vrije trainingen in de sport erg overbodig vindt en graag er van af wilt stappen.

De Italiaan vertelt dat hij vooral meer competitieve sessies in de weekenden wilt gaan zien.

Dat houdt in dat op vrijdag in de kwalificatie bepaald wordt hoe de coureurs beginnen in de sprintrace van zaterdag, de verkorte versie van de Grand Prix. Die sprintrace bepaalt uiteindelijk de startvolgorde voor de Grand Prix.

En nu is de Formule 1 aan het overwegen om een tweede kwalificatie te houden om de startvolgorde voor de sprintrace en de race te bepalen, zodat coureurs die op de ene dag pech hadden, een grotere kans krijgen tijdens de Grand Prix.

"We praten momenteel over een tweede kwalificatie in Bakoe. We weten niet hoe we het doen en of we het doen", vertelt Haas-baas Guenther Steiner.

Het kritiek op het huidige sprintrace-format zou te maken hebben met de tweede vrije training, die grotendeels 'zinloos' gemaakt wordt.

Volgens Steiner zou in Bakoe deze dus vervangen gaan worden door een extra kwalificatiesessie. Sommige coureurs zeiden dat ze blij zijn met maar één vrije training, Steiner denkt dat het nodig is om die te behouden, zodat team meer tijd hebben om problemen aan hun auto's op te lossen: "In plaats van VT2 op een sportevenement op zaterdagochtend, doen we onze kwalificatie. Dan zijn we in een situatie om te evalueren of één VT1 genoeg is om eruit te halen wat we willen en van daaruit verder te gaan. Zo beslist de sport wat de volgende stap is om de vrije training interessanter te maken voor de toeschouwers, want dat is wat we nodig hebben."

Goed of slecht idee?

Aldus het voorstel dat in de recente vergadering van de Formule 1-commissie besproken werd. "Stefano had een beetje meer zijn visie naar buiten gebracht voor de toekomst, want dat is wat hij moet doen voor FOM, een visie hebben waar we naartoe gaan", concludeert Steiner.

"Dus ik denk dat we het stap voor stap moeten doen, dat moeten uitzoeken en kijken hoeveel training we nodig hebben om de auto veilig te maken, om genoeg data te krijgen dat je ze kunt instellen en om Pirelli genoeg data te geven dat ze iets fatsoenlijks hebben om mee te werken."

Guenther Steiner

Otmar Szafnauer wees echter op dat het verminderen van het aantal trainingen het leven van de nieuwere coureurs een stuk moeilijker zal maken.

"We hebben een goed evenwicht nodig", zei hij. "We hebben nog steeds een beetje oefening nodig om de auto goed af te stellen. Ik denk dat het de ervaren coureurs zal bevoordelen als we het aantal trainingen verminderen. Het zou sommige nieuwkomers kunnen benadelen."

Otmar Szafnauer

Al laatste zei hij nog het volgende: "Dus ik begrijp wat Stefano zei in de Formule 1 Commissie dat we elke sessie die we op de baan zijn moeten bekijken om het interessant te maken voor de fans. Ik denk dat een of twee trainingen nog steeds interessant zouden zijn, ook al doen we misschien wat andere dingen."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk