F1-tijdschema en weersverwachting Emilia-Romagna GP 2024

F1-tijdschema en weersverwachting Emilia-Romagna GP 2024

door Michael Janiec

De Formule 1 is voor de zevende Grand Prix van het jaar terug op Imola. De Grand Prix van Emilia-Romagna, zoals de tweede Italiaanse GP van de kalender ook wel genoemd wordt, viel in 2023 letterlijk in het water. Maar wat hebben de weergoden voor de 2024-editie in petto? Wat de weersverwachting is voor Imola GP en hoe de planning eruitziet, lees je hier.

Waarom Emilia-Romagna Grand Prix in 2023 afgelast werd

Nog even terug naar vorig jaar: Ernstige overstromingen resulteerden in het annuleren van de Formule 1 Grand Prix van 2023 in Emilia-Romagna. De regio kreeg wekenlang te maken met zware regenval in de aanloop naar het raceweekend, waardoor de rivier de Santerno, vlak bij het circuit van Imola gevaarlijk hoog kwam te staan.

Dit resulteerde in een hoog risico op overstromingen en aardverschuivingen, waardoor de veiligheid van fans, personeel en het evenement zelf in gevaar kwam.

Bovendien bemoeilijkte de overstroming de toegang tot het circuit, waardoor het onmogelijk werd om de race voor te bereiden.

Weersvoorspelling voor Grand Prix-weekend Imola

Om alvast met het goede nieuws te beginnen: de kans op soortgelijk taferelen is nihil. Wel wordt er in het weekend van de Emilia-Romagna Grand Prix redelijk wat neerslag verwacht.

Op welke dagen (de meeste) regen valt, is daarbij nog de vraag. De weersvoorspellingen zijn daarbij enigszins tegenstrijdig. Waar bij Weather.com de zaterdag de uitschieter is qua verwachte neerslag, suggereert het weerbericht van Accuweather.com juist dat zaterdag de drogere van de drie racedagen is.

Over uitschieters gesproken: in beide gevallen gaat hem om hooguit enkele millimeters aan regenval per dag. Kortom: voor een verregend F1-weekend hoeven wij ons geen zorgen te maken. In het ergste geval zou de actie tijdens één van de vrije trainingen enigszins belemmerd kunnen worden.

Opvallend: waar het ene weermedium een zonnige zondag voorspelt, zou er volgens het ander juist een lokale kans zijn op onweersbuien.

Het weerbeeld neigt vooralsnog naar voldoende zonuren in de drie dagen, waarbij het kwik telkens piekt rond de 23 graden in de middag. De UV-index is 8-9, insmeren wordt dus vooral aangeraden.

Wat het tijdschema voor de Grand Prix van Emilia-Romagna 2024 betreft, verwelkomen wij de reguliere sessietijden van Europa. Ook is er geen sprake van een sprintweekend en dus volop tijd om te testen. Ferrari zou naar verluidt flink uitpakken bij de thuisrace met upgrades om het gat naar Red Bull te dichten.

F1-tijdschema Emilia-Romagna Grand Prix 2024

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 17 mei 13:30-14:30 uur
Vrije Training 2 vrijdag 17 mei 17:00-18:00 uur
Vrije Training 3 zaterdag 18 mei 12:30-13:30 uur
Kwalificatie zaterdag 18 mei 16:00-17:00 uur
Race zondag 19 mei vanaf 15:00 uur

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk