Marko corrigeert: ‘Norris en Verstappen niet op de hoogte van die tradities’

Marko corrigeert: ‘Norris en Verstappen niet op de hoogte van die tradities’

door Michael Janiec

Dr. Helmut Marko heeft zijn kijk gedeeld op het incident waarbij de winnaarsbeker van Max Verstappen sneuvelde tijdens de podiumceremonie van de Hongaarse F1 Grand Prix. De Oostenrijkse teamadviseur van Red Bull Racing benadrukt dat duur porselein nogal een ding is on Hongarije, en dat enige respect voor die tradities wel op zijn plaats zou zijn, verwijzend naar de 'jonge garde' en in het bijzonder Max zelf en Lando Norris.

Helmut Marko wijst op Hongaarse traditie: 'Norris en Verstappen begrijpen dat nog niet'

De op P2 in Hongarije gefinishte Lando Norris kon zijn geluk niet op en luidde het champagne spuiten in met de inmiddels aan hem typerende bombarie: de onderkant van de fles hard op de eerste podiumtrede stoten, waarna de champagne door het verschil van luchtdruk in de fles en de lucht erbuiten sensationeel eruit spuit.

Dat lukte wederom behoorlijk goed. Of ja, behalve dat de trofee van Max daar dus vlak naast stond. Met als resultaat dat de podiumtrede de energie van de klap door de champagnefles naar de trofee herleidde - als een mini-trampoline - en de porseleinen winnaarsbeker, die naar verluidt €40.000 kostte, door de klap enkele centimeters de lucht in gelanceerd werd, zo naast het hoogste opstapje en in stukken dus.

Norris deed er naderhand plagerig over bij de persconferentie na de Hongaarse GP; dat de schuld vooral bij Max zelf lag, die te onzorgvuldig zijn trofee daar hard neergezet.

Marko plaatst het incident in perspectief: porselein is namelijk verweven met de Hongaarse cultuur zogezegd. En dat vraagt toch om enig respect, vindt de Oostenrijker: "Hongaren staan bekend om hun liefde voor kostbaar porselein. Zelfs in de tijd dat ik racete, hadden ze prachtige schalen en vazen. Een kopie van de beker zal in onze fabriek staan en ik zal Max leren het origineel te waarderen. Dit is Hongaarse traditie, de jongeren onder ons begrijpen dat nog niet!"

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk