Marko ontleedt Monaco GP in column: 'Correlatie niet rond'

Marko ontleedt Monaco GP in column: 'Correlatie niet rond'

door Michael Janiec

Red Bull-teamadviseur Dr. Helmut Marko gaf een openhartige analyse van de Grand Prix van Monaco, met de nadruk op de strijd van het team, de kostbare crash van Sergio Perez en de noodzaak van veranderingen aan het iconische circuit.

Marko ontleedt moeilijk Monaco-weekend

“Ferrari was gewoon een klasse apart”, gaf Marko toe. De Oostenrijker erkende de dominante prestatie van Charles Leclerc op zijn thuiscircuit. Red Bull daarentegen had grote problemen met de afstelling van hun auto, met name de wegligging over de stoepranden.

Marko onthulde dat een fout in de simulator bijdroeg aan de problemen van het team: “De simulator gaf aan dat de auto goed over de stoep zou rijden, maar dat klopte niet met de werkelijkheid”, legde hij uit in zijn column namens Speedweek.

Deze discrepantie, die voor het eerst werd opgemerkt in Singapore, zal een belangrijk aandachtspunt zijn voor Red Bull.

De crash van Sergio Perez in de eerste ronde maakte de problemen voor het team nog groter en veroorzaakte een flinke kostenpost van twee tot drie miljoen euro.

“Dit is een aanzienlijk nadeel vanwege het budgetplafond, omdat dergelijke schade invloed heeft op ons ontwikkelingsbudget”, betreurde Marko.

De crash kan ook leiden tot verdere straffen als het team de toegestane onderdelenallocatie overschrijdt.

Opzet Monaco inmiddels achterhaald

Wat betreft het procesmatige karakter van de race in het prinsendom na een rode vlag, benadrukte Marko het belang van Monaco voor de Formule 1, maar hij erkende dat er verandering nodig is.

Marko stelde mogelijke oplossingen voor, zoals aanpassingen aan het circuit, verplichte pitstops of het gebruik van alle drie de bandencompounds om strategische elementen te introduceren: “We moeten het aantal bandenwissels verplicht stellen of een circuit lay-out hebben die ten minste één realistische inhaalmogelijkheid biedt”, concludeerde Marko.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk