Newey vergelijkt Verstappen met titanen uit F1: ‘Hebben allen dit gemeen’

Newey vergelijkt Verstappen met titanen uit F1: ‘Hebben allen dit gemeen’

door Michael Janiec

Adrian Newey, de topontwerper en CTO van Red Bull Racing, heeft zijn licht laten schijnen op een eigenschap waarin grote Formule 1-wereldkampioenen zich mee onderscheiden. Hoewel ze één voor één verschillen in hun gedrag en persoonlijkheid is die eigenschap de rode draad in de observaties van de Brit. Zo ook bij drievoudig wereldkampioen Max Verstappen.

In een uitgebreid interview met de BBC spreekt de meest succesvolle ontwerper uit de koningsklasse over verschillende topics. Over de transitie naar die nieuwe ground-effect reglementen met Red Bull, bijvoorbeeld. Een van de eerste problemen die Newey tackelde bij zijn komst in F1 bleek het essentiële voorzetje voor de huidige dominantie.

Logischerwijs komt ook Max Verstappen aan bod. Volgens Newey beschikt de Nederlander, net als andere uitzonderlijke coureurs, over flinke mentale reserves: "Ik heb het geluk gehad om met verschillende geweldige coureurs te hebben gewerkt en hoewel hun persoonlijkheden aanzienlijk kunnen verschillen in hoe ze zich gedragen - hun benadering van kleine dingen zoals debriefings na elke sessie - is wat ze allemaal gemeen hebben het vermogen om met de auto te rijden met nog veel mentale reserve over."

‘Max Verstappen is daar uitzonderlijk in’

"Ze zijn in staat om de auto te besturen met genoeg capaciteit over om na te denken over hoe ze de banden gebruiken, hoe de race zich ontvouwt, wanneer ze moeten pushen, wanneer ze niet moeten pushen, en natuurlijk, vooral nu met deze auto's, hoe ze de elektronica-instellingen moeten aanpassen aan het weggedrag van de auto tijdens de race. Max is daar uitzonderlijk goed in."

Adrian Newey

Om kampioenschappen te winnen op dit niveau heeft een Formule 1-team op zijn minst een goede auto, goede motor en een uitzonderlijke coureur nodig. Als de auto of motor tekortschieten, dan kun je af en toe wel willen, maar de wereldtitel behaal je zo niet, aldus Newey.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk