Spygate: het bizarre spionageschandaal dat McLaren 100 miljoen dollar kostte

Spygate: het bizarre spionageschandaal dat McLaren 100 miljoen dollar kostte

door Ayla Huiberts

Formule 1 bestaat al heel wat jaren en in deze tijd zijn er heel wat schandalen en controversiële situaties voorgekomen. Eén daarvan is Spygate, ook wel bekend als de Stepneygate. Deze spionagezaak leverde McLaren in 2007 een recordboete op van meer dan 90 miljoen euro.

De hoofdrolspelers van deze controverse: een voormalig kopstuk van Ferrari, Nigel Stepney, McLaren engineer Mike Coughlan en zijn vrouw Trudy.

Achtergrond: Stepney werkte al enkele jaren voor Ferrari, maar in 2007 liet hij weten dat hij niet meer gelukkig was bij het team.

Het lukt beide partijen niet om op één lijn te geraken en dit resulteerde in een conflict.

Stepney zou toen zich bedrogen hebben gevoeld toen hij een promotie misliep en zinde op wraak.

En zodoende ontstond het idee om de documenten door te spelen.

Stepney deelt vertrouwelijke informatie met rivaal

Het plan mislukte echter finaal.

In juni 2007 diende Ferrari een klacht in tegen Nigel Stepney, wat leidde tot de start van een strafrechtelijk onderzoek. Een maand later werd de Brit ontslagen.

Op dezelfde dag dat Stepney’s ontslag werd aangekondigd, maakte Ferrari in een persbericht bekend dat ‘een ingenieur van het Vodafone McLaren-Mercedes-team’ betrokken was bij de zaak. Later werd bekend dat dit ging om Mike Coughlan.

Wat bleek? 780 pagina’s aan Ferrari-documenten waren via Stepney terechtgekomen bij Coughlan.

Of beter gezegd: De vrouw van de McLaren-engineer. Zij kreeg de opdracht om deze documentatie mee te nemen naar een kopieercentrum in de buurt van Woking.

Eén van de medewerksters van de winkel was scherp genoeg om op te merken dat iets verdachts aan de gang was en trok aan de bel.

Ferrari werd ingelicht van de ‘diefstal’ en op 10 juli 2007 vond de hoorzitting plaats waar Coughlan zijn verklaring moest geven. Uiteindelijk kwamen de engineer en Ferrari tot een overeenkomst, waarbij alle informatie van de zaak openbaar werd gemaakt.

McLaren claimde in eerste instantie dat Coughlan de enige persoon uit het team was die vertrouwelijke informatie bezat van de Scuderia.

Coureurs raken betrokken bij de zaak

In datzelfde seizoen kwamen Fernando Alonso en Lewis Hamilton uit voor het fabrieksteam van McLaren. De twee vielen na elkaar uit in Hongarije en dit leidde tot een bekentenis van de Spanjaard.

Hij zou namelijk via e-mail contact hebben gehad met Mike Coughlan en McLaren-testcoureur Pedro de la Rosa. De details van hun gesprekken werden niet publiekelijk gedeeld, maar duidden naar verluidt op een grotere betrokkenheid van McLaren.

Nadat er nieuw bewijsmateriaal boven water kwam later dat jaar, werd de zaak heropend. Iemand van McLaren zou aan de bel hebben getrokken bij voormalige Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De oud-topman speelde vervolgens deze informatie door naar de FIA.

Uiteindelijk moesten Alonso, Hamilton en De la Rosa verklaringen afgeven.

Boete, gevangenisstraf en groot verlies

McLaren werd na een nieuw onderzoek flink gestraft door het overziende orgaan met een boete van 100 miljoen dollar - de hoogste boete in de geschiedenis van Formule 1.

Daarnaast moest het team uit Woking zich terugtrekken uit het constructeurskampioenschap. Alle punten werden geschrapt. Die van Hamilton en Alonso in het WK voor coureurs bleven wel staan.

De Spygate was niet enkel zeer prijzig. Sommige fans zijn van mening dat Lewis Hamilton een wereldkampioenschap is misgelopen door dit schandaal.

Wat betreft Nigel Stepney: hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden. Gedurende de zaak werd Renault, ironisch gezien, ook nog eens beschuldigd van spionage door McLaren, maar het Franse team werd hier niet voor gestraft

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk