Afzwaaide teambaas haalt uit naar FIA na putdeksel-fiasco in Las Vegas

Afzwaaide teambaas haalt uit naar FIA na putdeksel-fiasco in Las Vegas

door Michael Janiec

Volgens Franz Tost, de teambaas van AlphaTauri die na dit F1-seizoen op pensioen gaat, konden de problemen met de loszittende putdeksel voorkomen worden in Las Vegas. De Oostenrijker vindt dat de FIA gefaald is in het inspecteren van het straatcircuit.

Een collectieve domper na de maandenlange en peperdure voorbereidingen op de Grand Prix van Las Vegas: Na nog geen tien minuten van de eerste vrije training reed Carlos Sainz met volle vaart over een losgekomen putdeksel. Met flinke schade tot gevolg.

De eerste trainingssessie werd daarom afgelast, om alsnog inspecties uit te voeren en een soortgelijk incident (met mogelijk grotere gevolgen) te vermijden. De twee training werd zodoende met anderhalf uur uitgesteld, waardoor de F1-coureurs op een historisch tijdstip van 2:30 uur.

Niet enkel zeer ongelukkig voor de manschappen op de paddock, maar ook de fans. Degenen die standhielden en wachtten, kregen vlak voor VT2 te horen dat ze het terrein moesten verlaten.

Tost reageert op putdeksel-incident: 'Baan niet geïnspecteerd zoals het hoort'

Terugkomend op de kwestie - specifiek of de FIA juist handelde bij het straffen van Sainz vanwege het moeten vervangen van de batterij - toont Tost zich begripvol: "Het was erg jammer voor Carlos, maar de FIA heeft de regels juist geïnterpreteerd en hem daarom bestraft. Het was 'overmacht'."

Niettemin is hij ook kritisch, wijzend naar de eindverantwoordelijke voor het veilig opleveren van het circuit: "Aan de andere kant moet ik zeggen dat het grootste probleem ontstond doordat de baan misschien niet was geïnspecteerd zoals het hoort. Want als dat wel het geval was geweest, dan had het probleem zich niet voorgedaan."

RaceFans heeft inmiddels van een woordvoerder van de FIA vernomen dat de inspectie van het Las Vegas Strip Circuit niet gecomprimeerd is. De benodigde certificaten zouden pas na de eindinspectie zijn afgegeven en de putdeksel kwam pas los, nadat het beton eromheen het begaf - iets wat ongetwijfeld niet op te merken was tijdens de inspectie van het circuit.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk