Toto Wolff open over jeugdtragedie: 'Wilde beter leven voor mezelf'

Toto Wolff open over jeugdtragedie: 'Wilde beter leven voor mezelf'

door Lysanne

Je ziet het wel vaker langskomen: mensen die een moeilijk verleden hebben gehad, maar toch hun hoofd omhoog kunnen houden als ze ouder worden. Zo deed ook de teambaas van Mercedes, Toto Wolff, een boekje open over een jeugdtragedie die veel impact op hem heeft gehad als persoon.

Wolff opent boek over jeugd tragedie

Toto Wolff vertelt in een interview met The Times over zijn jeugd en de manier hoe hij opgevoed is - hoe die hem geholpen heeft met het vormen van de persoon die hij is nu.

Op jonge leeftijd heeft de Oostenrijker zijn vader verloren aan kanker. Wat daarna volgde: financiële problemen - leed in de vorm van een "vernederende ervaring" in de jeugd van Wolff. "Ik denk dat het sleutelmoment het tragische verlies van mijn vader aan hersenkanker was, ik was toen vijftien. Hij was tien jaar ongeneeslijk ziek, dus eigenlijk mijn hele jeugd. Het zorgde voor financiële tegenspoed. Dat had de grootste impact op mij als persoon."

'Ik deed wat ik kon om te slagen'

Wolff mag misschien tegenwoordig een grote naam in de Formule 1-wereld noemen, hij kende zo zijn 'humble beginnings' - "Mijn ouders hebben me, met de hulp van mijn grootvader, op de Franse privéschool in Wenen geplaatst, wat gunstig was voor mijn carrière omdat het mijn taal hielp. Maar het obstakel was dat ik naar school ging in een welvarende omgeving, zonder er deel van uit te maken. Het dagelijkse leven draaide om het feit dat mijn moeder hard werkte als dokter om het ons te kunnen veroorloven om op school te blijven. Ze was misschien niet goed in het moederschap, maar ze hield ons in leven; ze hield ons op been."

"Maar het betekende dat er bepaalde dingen met mij en mijn zus gebeurden. Ik herinner me dat we op mijn 14e uit de klas werden gehaald omdat het schoolgeld niet betaald was, we werden naar huis gestuurd. Hoe leg je in de tram terug naar huis uit waarom je na de lunchpauze moest vertrekken? Het was een behoorlijk vernederende ervaring. Ik wilde een beter leven voor mezelf opbouwen en deed wat ik kon om te slagen".

En dat bleek inderdaad het geval, de teambaas en (33 procent) aandeelhouder van Mercedes heeft het F1-team geholpen naar een totaal van acht opeenvolgende constructeurskampioenschappen en zeven wereldtitels, waarvan zes met Lewis Hamilton.

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk